Restless Legs

Wat zijn Restless legs?

Rusteloze Benen, Restless Legs

Bij restless legs (rusteloze benen) heeft u een onbedwingbare neiging om uw benen te bewegen. Voor uw gevoel moet u uw benen bewegen, om zo van dat vervelende, tintelende gevoel in uw benen af te komen.

De meeste mensen hebben vooral in de avond en de nacht last van rusteloze benen, waardoor het voor een verminderde nachtrust kan zorgen. Het is belangrijk om te weten dat rusteloze benen weliswaar vervelend zijn, maar dat het niet schadelijk is. U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Symptomen Restless legs

Als u last heeft van restless legs, zal u waarschijnlijk de volgende symptomen herkennen:

  • Een tintelend, kriebelend of branderig gevoel in uw onderbenen. Dit treedt vooral ’s avonds en ’s nachts op. De klachten zijn het ergst vlak voordat u in slaap valt.
  • U voelt een dringende onrust in uw benen alsof u ze wel moet bewegen om van dat tintelende gevoel af te komen.
  • U kunt niet goed stil blijven liggen in bed. Terwijl u slaapt kunnen uw benen schokkende bewegingen maken.
  • Door de klachten vermindert uw nachtrust, wat kan leiden tot vermoeidheid.
  • U kunt ook het rusteloze gevoel in uw benen ervaren als u lang stil moet zitten, bijvoorbeeld tijdens een bioscoop- of theatervoorstelling of tijdens het reizen met de trein of het vliegtuig.

Oorzaken Rusteloze Benen

Het is meestal niet duidelijk vast te stellen wat de precieze oorzaak is van rusteloze benen. Wel is bekend dat er een aantal factoren zijn die de kans op rusteloze benen vergroten:

  • Rusteloze benen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Ouderen krijgen vaker last van rusteloze benen.
  • In bepaalde families komen rusteloze benen vaker voor.
  • Het gebruik van bepaalde medicatie, zoals sommige medicijnen tegen psychose of depressie.
  • Het niet goed functioneren van de nieren

De klachten van rusteloze benen kunnen verergeren door te roken, alcoholgebruik, koffie drinken, overgewicht en onvoldoende lichamelijke beweging.

Hoe kunnen Rusteloze Benen behandeld worden?

Steunkousen zorgen voor een betere bloedsomloop in de benen door het continu activeren van de kuitspier. Ook als u niet beweegt; door een steunkous of compressiekous te dragen wordt de kuitspier vanzelf geactiveerd en de bloedsomloop gestimuleerd.

In overleg met de huisarts kan u medicatie voorgeschreven krijgen voor rusteloze benen, zoals ropinirol of pramixol. In 60% van de gevallen verminderen door dit soort medicatie de klachten. Deze medicijnen kunnen echter, vooral in het begin, ook voor bijwerkingen zorgen. Hierbij valt te denken aan misselijkheid, slaperigheid en duizeligheid. Daarnaast kan langdurig gebruik van deze medicijnen ertoe leiden dat de klachten erger worden en zich ook vertonen in andere delen van het lichaam.

Bij rusteloze benen kunt u ook uw benen masseren. Doe dit bij voorkeur een paar uur voor het slapengaan. Een massage stimuleert de doorbloeding in de benen en zal uw spieren ontspannen. Door overdag te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, zal u eveneens de bloedsomloop stimuleren, wat de klachten in de nacht kan verminderen.

In sommige gevallen van rusteloze benen helpt het om magnesium tabletten in te nemen. Magnesium helpt om de spieren soepel te houden.

Oefeningen bij rusteloze benen

Bij rusteloze benen kunt u de volgende oefeningen uitvoeren om klachten te verminderen. Doe de oefeningen bij voorkeur een paar uur voor het slapengaan. Door het doen van de oefeningen, stimuleert u de bloedsomloop in de onderbenen, wat kan helpen om het rusteloze gevoel tegen te gaan.

Kuitspieren stretchen

Ga rechtop staan en plaats een stoel ongeveer een meter voor u. Doe met uw linkerbeen een stap naar voren, tot uw linkervoet bijna de stoel raakt. Pak nu met uw handen de rugleuning van de stoel vast. Buig langzaam door uw linkerknie heen en breng uw gewicht daarbij over naar uw linkerknie. Houd hierbij uw rug zo recht mogelijk. Houd deze pose voor 20 tot 30 seconden vast. Kom weer omhoog en herhaal de oefening met uw rechterbeen.

Voorkant van het dijbeen stretchen

Ga rechtop staan naast een muur, waar u tegenaan kunt leunen om in balans te blijven. Breng uw rechterhak naar uw rechterbil en pak met uw rechterhand uw rechtervoet vast. Houd deze beweging 20 tot 30 seconden vast. Zet uw voet weer neer en herhaal de oefening met uw linkerbeen.

Heupen stretchen

Ga rechtop staan en plaats een stoel op ongeveer een halve meter voor u. Zet uw linkervoet op het zitvlak van de stoel, met uw knie gebogen. Plaats uw handen op uw heupen. Breng uw bekken zo ver mogelijk naar voren, waarbij u uw linkerknie buigt. Hierdoor voelt u een stretch in uw rechterdijbeen. Houd deze pose 20 tot 30 seconden vast. Wissel van been en herhaal de oefening.

Welk product(en) kunnen helpen

Steunkousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type  steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.

Vergoeding zorgverzekering bij steunkousen

Steunkousen  voor rusteloze benen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Deze kousen kunt u bij Livit aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook preventieve steunkousen vallen in drukklasse 1. Dit zijn steunkousen die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen. Kousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutische kousen vallen wel onder het eigen risico.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor steunkousen:

Uw steunkousen zelf aanschaffen?

Via onze webshop Steunkousen.nl kunt u uw eigen steunkousen en aantrekhulpen aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Bestel op Steunkousen.nl