Patellofemoraal pijnsyndroom

 Wat is een het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzamelnaam voor klachten op, onder of rondom de knieschijf. Patella betekent knieschijf en femoraal komt van het woord femur, wat bovenbeen betekent. Bij een patellofemoraal pijnsyndroom is er sprake van een irritatie van het kraakbeen van de knieschijf of de pezen die aanhechten op de knieschijf. Als het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf geïrriteerd of beschadigd is wordt dat ook wel ‘retropatellaire chondropathie’ genoemd. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid.

Symptomen patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemorale klachten komen vaak bij jongvolwassenen voor. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid en dan vooral in en rondom de knieschijf. U heeft last van pijn en zwelling onder en rond de knie. Drukken op de knieschijfpees, vlak onder en naast de knieschijf, is erg pijnlijk. Op de knieën zitten, diep hurken, traplopen en hard fietsen doet pijn.

Oorzaken Patellofemorale klachten

De knieschijf is en soort hefboom en spiergeleider tussen het onder- en bovenbeen. De spieren die aan de knieschijf zitten moeten zorgen voor een goede aansturing tijdens het bewegen. Het kraakbeen dat onder de knieschijf zit kan door verandering door spierlengte of zwakte geïrriteerd raken. Daarnaast kunnen overgewicht, problemen in de voeten, intensiteit van sporttraining, een matige conditie en verminderde rompkracht bijdragen aan het ontstaan van patellofemorale klachten.

Hoe kan het patellofemoraal pijnsyndroom behandeld worden?

Als er sprake is van zwakte van de bovenbeenspieren of een verkeerd bewegingspatroon bent u op de juiste plek bij een fysiotherapeut. Deze zal u begeleiden bij het uitvoeren en opbouwen van spierversterkende oefeningen en de stabiliteit van de knie. Als er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of als u verkeerd schoeisel draagt kan een behandeling met orthopedische steunzolen uitkomst bieden. Een orthopedisch adviseur kan u adviseren over goed schoeisel en bij een afwijkende stand van de voeten steunzooltjes aanmeten. Als de voeten in een goede positie staan worden de knieën minder zwaar belast en dat kan ervoor zorgen dat de klachten afnemen.

Welk product(en) kunnen helpen

Door het dragen van een kniebandage of patellabrace wordt de druk verdeeld van de kniepees. De knieschijf wordt “ondersteund” en op haar plek gehouden door de patellapees (kniepees). Door druk op de aanhechting van de pees te geven kunnen we de druk op de knieschijf verminderen. U merkt al meteen dat de klachten verminderen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij het Patellofemoraal pijnsyndroom.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw patellabrace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer