Patellofemoraal pijnsyndroom

 Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzamelnaam voor klachten op, onder of rondom de knieschijf. Patella betekent knieschijf en femoraal komt van het woord femur, wat bovenbeen betekent. Bij een patellofemoraal pijnsyndroom is er sprake van een irritatie van het kraakbeen van de knieschijf of de pezen die aanhechten op de knieschijf. Als het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf geïrriteerd of beschadigd is wordt dat ook wel ‘retropatellaire chondropathie’ genoemd. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid.

Wat zijn de symptomen van het patellofemoraal pijnsyndroom?

Patellofemorale klachten komen vaak bij jongvolwassenen voor. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid en dan vooral in en rondom de knieschijf. U heeft last van pijn en zwelling onder en rond de knie. Drukken op de knieschijfpees, vlak onder en naast de knieschijf, is erg pijnlijk. Op de knieën zitten, diep hurken, traplopen en hard fietsen doet pijn.

Wat zijn de oorzaken van het patellofemorale pijnsyndroom?

De knieschijf is een soort hefboom en spiergeleider tussen het onder- en bovenbeen. De spieren die aan de knieschijf zitten moeten zorgen voor een goede aansturing tijdens het bewegen. Het kraakbeen dat onder de knieschijf zit kan door verandering door spierlengte of zwakte geïrriteerd raken. Daarnaast kunnen overgewicht, problemen in de voeten, intensiteit van sporttraining, een matige conditie en verminderde rompkracht bijdragen aan het ontstaan van patellofemorale klachten.

Hoe kan het patellofemoraal pijnsyndroom behandeld worden?

Als er sprake is van zwakte van de bovenbeenspieren of een verkeerd bewegingspatroon bent u op de juiste plek bij een fysiotherapeut. Deze zal u begeleiden bij het uitvoeren en opbouwen van spierversterkende oefeningen en de stabiliteit van de knie. Als er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of als u verkeerd schoeisel draagt kan een behandeling met orthopedische steunzolen uitkomst bieden. Een orthopedisch adviseur kan u adviseren over goed schoeisel en bij een afwijkende stand van de voeten steunzooltjes aanmeten. Als de voeten in een goede positie staan worden de knieën minder zwaar belast en dat kan ervoor zorgen dat de klachten afnemen.

Welke producten kunnen helpen bij het patellofemoraal pijnsyndroom?

Door het dragen van een kniebandage of patellabrace wordt de druk verdeeld van de kniepees. De knieschijf wordt “ondersteund” en op haar plek gehouden door de patellapees (kniepees). Door druk op de aanhechting van de pees te geven kunnen we de druk op de knieschijf verminderen. U merkt al meteen dat de klachten verminderen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw patellabrace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer