Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzamelnaam voor klachten op, onder of rondom de knieschijf. Patella betekent knieschijf en femoraal komt van het woord femur, wat bovenbeen betekent. Bij een patellofemoraal pijnsyndroom is er sprake van een irritatie van het kraakbeen van de knieschijf of de pezen die aanhechten op de knieschijf.

Als het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf geïrriteerd of beschadigd is wordt dat ook wel ‘retropatellaire chondropathie’ genoemd. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid. 

Wat is patellofemoraal pijnsyndroom ?

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzamelnaam voor klachten op, onder of rondom de knieschijf. Patella betekent knieschijf en femoraal komt van het woord femur, wat bovenbeen betekent. Bij een patellofemoraal pijnsyndroom is er sprake van een irritatie van het kraakbeen van de knieschijf of de pezen die aanhechten op de knieschijf. Als het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf geïrriteerd of beschadigd is wordt dat ook wel ‘retropatellaire chondropathie’ genoemd. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid. 

Symptomen bij patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemorale klachten komen vaak bij jongvolwassenen voor. De klachten die worden ervaren zijn voornamelijk pijn, stijfheid en een krakend geluid en dan vooral in en rondom de knieschijf. U heeft last van pijn en zwelling onder en rond de knie. Drukken op de knieschijfpees, vlak onder en naast de knieschijf, is erg pijnlijk. Op de knieën zitten, diep hurken, traplopen en hard fietsen doet pijn. 

Oorzaken van patellofemoraal pijnsyndroom

De knieschijf is een soort hefboom en spiergeleider tussen het onder- en bovenbeen. De spieren die aan de knieschijf zitten moeten zorgen voor een goede aansturing tijdens het bewegen. Het kraakbeen dat onder de knieschijf zit kan door verandering door spierlengte of zwakte geïrriteerd raken. Daarnaast kunnen overgewicht, problemen in de voeten, intensiteit van sporttraining, een matige conditie en verminderde rompkracht bijdragen aan het ontstaan van patellofemorale klachten. 

Behandeling bij patellofemoraal pijnsyndroom

Als er sprake is van zwakte van de bovenbeenspieren of een verkeerd bewegingspatroon bent u op de juiste plek bij een fysiotherapeut. Deze zal u begeleiden bij het uitvoeren en opbouwen van spierversterkende oefeningen en de stabiliteit van de knie. Als er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of als u verkeerd schoeisel draagt kan een behandeling met orthopedische steunzolen uitkomst bieden. Een orthopedisch adviseur kan u adviseren over goed schoeisel en bij een afwijkende stand van de voeten steunzooltjes aanmeten. Als de voeten in een goede positie staan worden de knieën minder zwaar belast en dat kan ervoor zorgen dat de klachten afnemen. 

Door het dragen van een kniebrace of patellabrace wordt de druk verdeeld van de kniepees. De knieschijf wordt “ondersteund” en op haar plek gehouden door de patellapees (kniepees). Door druk op de aanhechting van de pees te geven kunnen we de druk op de knieschijf verminderen. U merkt al meteen dat de klachten verminderen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer. 

Welke producten kunnen helpen

Een kniebrace of patellabrace, wordt vaak ingezet bij patellaklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het kniegewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Uw Livit Ottobock Care-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is. Heeft u een extra kniebrace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze webshop Blessurewijzer.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Kniebrace aanmeten
Naar kniebrace
Livit Ottobock Care logo vierkant

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice
blessurewijzer logo middelgroot

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt