Overbelasting

  Wat is overbelasting?

Overbelasting houdt in dat de spieren, pezen en gewrichten te zwaar zijn belast. Hierdoor ontstaan allerlei klachten die niet zomaar verdwijnen.

  Wat zijn de symptomen van overbelasting?

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die u kunt ervaren bij overbelasting van de spieren, pezen of gewrichten. Deze symptomen zijn vaak wat vager. Denk hierbij aan:

  • Vastzittende, stijve spieren.
  • Gevoelige spieren.
  • Spierknopen.
  • Hoofdpijn.

  Wat zijn de oorzaken van overbelasting?

Er zijn allerlei verschillende oorzaken waardoor u uw spieren, pezen of gewrichten kunt overbelasten. Voorbeelden zijn:

  • Zonder warming-up sporten.
  • Een incident waarbij de spieren een harde klap krijgen.
  • Intensief bewegen na een periode van rust.
  • Zware belasting zonder periodes van rust.
  • Verkeerde werkhouding.
  • Asymmetrie van het lichaam, zoals beenlengteverschil.

  Hoe kan overbelasting behandeld worden?

Het nemen van voldoende rust is van belang voor het herstel. Verder is het belangrijk om tijdens het sporten erop te letten wat uw lichaam wel of niet aankan. Bouw de training goed en vooral rustig op. Om de klachten van overbelasting te verminderen, kun je het aangedane lichaamsdeel koelen met bijvoorbeeld koud water of ijs. Je kunt ook drukverband aanleggen of het aangedane lichaamsdeel wat omhoog leggen wanneer je rust.

Een brace kan ingezet worden om rust te geven aan het overbelaste lichaamsdeel. Daarnaast bieden braces over het algemeen ook stevigheid en compressie (druk) om het aangedane lichaamsdeel op een goede manier te laten herstellen. De compressie heeft als doel om de bloedsomloop te verhogen.

Wanneer er bij u sprake is van asymmetrie van het lichaam, zoals beenlengteverschil, bekkenscheefstand of platvoeten, dan kunt u altijd nog terecht bij een orthopedisch instrument- of schoenmaker voor hulpmiddelen. Denk hierbij aan steunzolen of orthopedische schoenen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Brace kopen bij Blessurewijzer

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken