Open been (ulcus cruris)

  Wat is een open been (ulcus cruris)?

Een open been (ulcus cruris) houdt in dat er een wond zit op het (onder)been. Dit blijkt ook uit de term: ulcus betekent wond en cruris betekent scheenbeen. De wond is moeilijk te genezen zonder een behandeling. De wond is vaak open, korstig of vochtig.

  Wat zijn de symptomen van een open been (ulcus cruris)?

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die voor kunnen komen bij een open been (ulcus cruris):

  Wat zijn de oorzaken van een open been (ulcus cruris)?

Een stoornis van de doorbloeding is vaak de oorzaak van een open been (ulcus cruris). Dit kan een stoornis in de slagaderen die het bloed aanvoeren zijn. Hierbij is de aanvoer van bloed verminderd en komt er weinig zuurstof en voedingsstoffen in de weefsels terecht. Hierdoor sterft het weefsel af. Dit leidt tot een pijnlijke wond die moeilijk geneest.

Ook kan een stoornis in de aderen die het bloed afvoeren een oorzaak zijn. Het bloed wordt slecht vervoerd waardoor stuwing optreedt. De klepjes in de aderen raken beschadigd waardoor de bloedafvoer verslechterd. Door de stuwing vindt er vochtophoping plaats waardoor het been dik wordt. Daarnaast raken de weefsels ontstoken, wat leidt tot een open been.

Andere oorzaken kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een open been, zoals een verwonding, infecties of huidkanker.

  Hoe kan een open been (ulcus cruris) behandeld worden?

Een open been (ulcus cruris) kan genezen worden door de bloeddoorstroming te herstellen. Dit gebeurt met diverse producten. Ten eerste kan drukverband aangelegd worden. Dit oefent druk uit op het aangedane been. Op de enkel staat hoge druk. Richting de knie wordt de druk geleidelijk minder. Hierdoor stroomt het bloed minder gemakkelijk omlaag. Welk drukverband ingezet wordt, hangt af van allerlei wondkenmerken. Denk hierbij aan de wondgrootte, hoeveelheid vochtverlies via de wond en stadium van genezing.

Wanneer de wond is genezen, wordt u geadviseerd om actie te ondernemen om een open been te voorkomen in de toekomst. Vaak worden patiënten geadviseerd om steunkousen aan te schaffen, te stoppen met roken, gezonder te eten, overgewicht te voorkomen en voldoende te bewegen.

Welke producten kunnen helpen bij een open been (ulcus cruris)?

Steunkousencompressie kousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door je bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type  steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Steunkousen aanmeten bij Livit

Steunkousen of therapeutisch elastische kousen geven u veel verlichting als u last heeft van de doorbloeding van uw armen of benen. Maak een afspraak met een van onze consulenten voor het aanmeten van uw steunkousen.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken