Oedeem

Wat is oedeem?

oedeem

Oedeem is een vochtophoping in een bepaald lichaamsdeel. Meestal gebeurt dit in de voeten, enkels of knie. Het kan echter ook voorkomen in de buik of de longen Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Als er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten, wat zorgt voor vochtophopingen, oftewel oedeem.

Oedeem is vaak het resultaat van een onderliggende aandoening. Als u last heeft van oedeem, is het daarom verstandig om hiermee naar uw huisarts te gaan. U herkent oedeem door met uw vinger op de opgezwollen plek te drukken en deze vervolgens weg te halen. Veert de huid niet meteen terug en blijft er eventjes een ‘deukje’ achter? Dan is er waarschijnlijk sprake van oedeem.

Wat zijn de symptomen van oedeem?

Oedeem wordt meestal herkend aan een opzwelling in de voeten of enkels. Misschien zitten hierdoor uw schoenen niet meer lekker. U kunt oedeem onderscheiden van voeten die gewoon zijn opgezet door even stevig op de zwelling te drukken. Als er een deukje ontstaat, houdt u vocht vast. Er kunnen ook andere symptomen optreden bij oedeem:

  • Het lichaam houdt meer vocht vast, waardoor u in een paar dagen tijd soms wel twee kilo kunt aankomen.
  • Als u oedeem in de longen heeft, krijgt u last van hoesten en kortademigheid. Ook kunt u hierdoor sneller vermoeid raken. Als u ’s nachts plat op uw rug ligt en dan kortademig wordt, kan dit een teken zijn van oedeem in de longen.

Wat zijn de oorzaken van oedeem?

De oorzaak van oedeem is dat er te weinig vocht wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaan vochtophopingen. Dit komt vrijwel altijd door een onderliggende aandoening. De volgende ziektes kunnen de oorzaak zijn van oedeem:

  • Problemen met de bloedafvoer. Dit kan komen door trombose of door het verzwakken van de bloedvaten met de leeftijd.
  • Beschadiging van de lymfevaten. Dit wordt ook wel lymfeoedeem genoemd.
  • Beschadiging van de bloedvaten. Dit wordt ook wel angio oedeem genoemd.
  • Als het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt, is het bloed minder goed in staat om vocht weg te zuigen uit de weefsels. Dit kan leiden tot hongeroedeem.

Hoe kan oedeem behandeld worden?

Zoals hierboven beschreven kan oedeem verschillende oorzaken hebben. Om oedeem te kunnen behandelen, zal eerst duidelijk moeten worden wat de vochtophoping veroorzaakt. Ga hiervoor naar uw huisarts.

Wel kan als algemeen advies bij oedeem worden gesteld dat u er goed aan doet om matig te zijn met zout eten. Zout houdt namelijk vocht vast en verhoogt de bloeddruk. Ook is het belangrijk dat u voldoende beweging krijgt. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd, wat ook helpt om het vocht beter af te voeren. Wat dit proces extra versterkt is om na het sporten een wisseldouche te nemen. Hierbij wisselt u warm en koud water af.

U kunt van uw arts plaspillen voorgeschreven krijgen om oedeem tegen te gaan. Deze pillen zorgen ervoor dat uw nieren meer zout uitscheiden. Hierdoor wordt er meer vocht uit de weefsels meegetrokken, wat wordt afgevoerd via de urine.

Uw arts of fysiotherapeut kan u ook aanraden om steunkousen te dragen. Deze elastische kousen oefenen druk op uw been uit, wat de bloedsomloop stimuleert. Dit helpt om de vochtophoping te verminderen. Dit heet compressietherapie.

Welke producten kunnen helpen bij oedeem?

Steunkousencompressie kousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door je bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type  steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Steunkousen bij Livit aanmeten

Steunkousen of therapeutisch elastische kousen geven u veel verlichting als u last heeft van de doorbloeding van uw armen of benen. Maak een afspraak met een van onze consulenten voor het aanmeten van uw steunkousen.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw tromboseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak

Ruim 10.000 tevreden kousendragers gingen u voor, dus gun uzelf de verlichting die het dragen van steunkousen u kan bieden en maak vandaag nog een afspraak met een van onze consulenten.

Afspraak maken