Nekhernia

Wat is een nekhernia?

artrose in de nek

Een nekhernia is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de nek beschadigd zijn. Dit zorgt voor veel pijn in de nek. Bij de term ‘hernia’, wordt er meestal gedacht aan een rughernia. Niet zo gek, want in de rug komt een hernia het vaakst voor. Maar ook in de nek kan een hernia optreden.

Tussen de halswervels bevinden zich halstussenwervelschijven. Deze halstussenwervelschijven hebben een stevige buitenkant en een elastische, zachte binnenkant. Ze vangen schokken op en zorgen ervoor dat de halswervels niet tegen elkaar aan wrijven. Daardoor kunt u uw nek soepel en moeiteloos bewegen. Soms verzwakt de wand van een halstussenwervelschijf waardoor de zachte binnenkant door de wand naar buiten puilt. Dan spreken we van een nekhernia. Als zo’n uitstulping tegen een zenuw aandrukt, kan dit veel pijn veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

Veel mensen met een nekhernia hebben voorafgaand aan de hernia last van hun nek. Hoewel niet iedereen met een nekhernia klachten ervaart, kunnen de volgende symptomen wijzen op een nekhernia:

  • Pijn in uw nek.
  • Uitstralende pijn in uw schouder, arm en hand.
  • Toenemende pijn bij hoesten, niezen of persen.
  • Krachtverlies in uw arm.
  • Verlammingsverschijnselen in uw arm.

Wat zijn de oorzaken van een nekhernia?

Een nekhernia wordt dus veroorzaakt door verzwakte wanden van een tussenwervelschijf in de nek. Maar waarom treedt dit bij sommige mensen op? Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een nekhernia:

  • Langdurige overbelasting, bijvoorbeeld door langdurig voorovergebogen naar een computerscherm kijken.
  • Erfelijkheid. In sommige families komen nekhernia’s vaker voor dan in andere. De tussenwervelschijven zijn dan van nature al zwakker dan bij de meeste mensen.
  • Roken verergert de slijtage van tussenwervelschijven.
  • Door ouderdom neemt slijtage van de tussenwervelschijven toe.

Hoe kan een nekhernia behandeld worden?

De behandeling voor een nekhernia bestaat doorgaans uit een combinatie van fysiotherapie, pijnstillers en gedoseerde rust. Voor de meeste mensen is dit voldoende. Maar liefst 85% van de mensen met een nekhernia herstelt op deze manier binnen 8 weken.

Mocht de nekhernia na 8 weken toch niet op deze manier over zijn, of wordt de pijn ondraaglijk of vertoont u verlammingsverschijnselen, dan kan een operatie nodig zijn. De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Tijdens de operatie wordt de uitstulping (de hernia) en soms de betreffende tussenwervelschijf via de hals verwijderd. De zenuw die bekneld zat krijgt hierdoor weer ruimte, waardoor de klachten zullen verdwijnen.

Een nekbrace (ook wel halskraag genoemd) kan helpen. De nekbrace ondersteunt uw nek en zorgt ervoor dat uw hoofd in een rechte positie staat, zodat de gewrichten in de nek in de meest natuurlijke stand blijven.  Zo geeft u de nekgewrichten rust en worden pijnklachten verminderd. Wij verkopen dit product via onze webshop Blessurewijzer.

Wat zijn goede oefeningen bij een nekhernia?

Er zijn een aantal oefeningen die het herstelproces van een nekhernia kunnen bevorderen.

Hoofd draaien

Ga rechtop zitten en ontspan uw schouders. Draai uw hoofd naar links terwijl u uw kin telkens op dezelfde hoogte houdt. Zodra u een licht rek voelt houdt u deze positie 3 seconden vast. Doe nu hetzelfde de rechterkant op. Herhaal deze oefening 4 keer voor iedere kant.

Oor naar schouder

Ga weer rechtop zitten met ontspannen schouders. Beweeg nu uw linkeroor richting uw linkerschouder, totdat u aan de rechterkant van de hals een lichte rek voelt. Blijf nu ongeveer 10 seconden in deze houding zitten. Doe dezelfde oefening nu met uw rechteroor naar uw rechterschouder. Herhaal beide kanten 3 keer.

Hoofd in cirkels

Weer zit u rechtop met uw schouders ontspannen. Draai nu rustig uw hoofd in grote rondjes. Probeer hierbij de spanning in uw nek te voelen aan de kant waar uw hoofd naar toe hangt. Doe dit eerst 4 keer linksom, en daarna 4 keer rechtsom.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces aanmeten bij Livit

Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Afspraak maken

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra nekbrace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken