Navelbreuk

Wat is een navelbreuk?

navelbreuk

Bij een navelbreuk is er een uitstulping zichtbaar in de buurt van uw navel. Op het moment dat er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen, met daaromheen het buikvlies, door deze opening in de buikwand heen worden geperst. Dit wordt een breuk, maar ook wel een hernia genoemd. De buikwand is het dunst rondom de navel, vandaar dat hier makkelijker breuken ontstaan. Aan de buitenkant is de breuk zichtbaar als een uitstulping. Dit is de breukzak.

De plek in de buikwand waar de opening zit, wordt de breukpoort genoemd. In sommige gevallen zit een deel van de buikinhoud in de breukzak, maar dat hoeft niet altijd. Er komt meer buikinhoud in de breukzak op het moment dat er druk op de buik wordt gezet. Dit is het geval wanneer u gaat staan of wanneer u hoest of perst. Hierdoor wordt de breukpoort nog groter.

Wat zijn de symptomen van een navelbreuk?

  • Een duidelijke uitstulping bij uw navel
  • Zeurend, branderig gevoel bij de uitstulping
  • De zwelling wordt groter als u niest, hoest of perst

In de meeste gevallen zorgt een navelbreuk niet voor ernstige pijn en zou u de zwelling zonder moeite terug moeten kunnen duwen. Als de pijn opeens sterk toeneemt en u de zwelling niet meer kunt terugduwen, dan zit de uitstulping vast. Er is een risico dat het weefsel gaat afsterven en daarom moet u onmiddellijk geopereerd worden. Dit is zeldzaam.

Wat zijn de oorzaken van een navelbreuk?

Een navelbreuk kan aangeboren zijn. Dit is niet ongebruikelijk en gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over voor de derde verjaardag. Het kind houdt hier geen klachten aan over. De breukpoort blijft namelijk even groot en het kind groeit door. Een aangeboren navelbreuk bij kinderen is onschuldig en zorgt vrijwel nooit voor een beklemming.

Een andere oorzaak van een navelbreuk is dat de buikwand op latere leeftijd is uitgerekt. Dit gebeurt omdat er veel druk op de buikwand komt te staan, bijvoorbeeld door een forse gewichtstoename, zwangerschap, veel persen of hoesten of lichamelijk zwaar werk waarbij u veel moet tillen.

Hoe kan een navelbreuk behandeld worden?

Als u in de volwassen leeftijd een navelbreuk oploopt, herstelt dit gewoonlijk niet vanzelf. Als u geen klachten ondervindt van de navelbreuk, hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Echter, als de darm beklemd raakt in de breukopening, kan wel een operatie overwogen worden. U kunt ook besluiten tot een operatie als u de uitstulping om cosmetische redenen niet mooi vindt.

Als de opening in de buikwand klein is, kan deze eenvoudig gehecht worden. Bij een grotere opening, wordt er operatief een kunststofmatje geplaatst waarmee de buikwand sterker wordt gemaakt.

Welke producten kunnen helpen bij een navelbreuk?

Een navelbreukband kan helpen. Dit is een band die u om uw middel draagt. Door de drukpunten in de band wordt de uitstulping teruggeduwd. Wij verkopen deze banden voor kinderen en volwassenen via onze webshop Blessurewijzer.nl.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw navelbreukband zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen navelbreukband aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer