MS (Multiple Sclerose)

Wat is multiple sclerose?

MS multiple sclerose zenuw

Illustratie van een verslechtering van de myeline in een zenuw

MS is de afkorting voor Multiple Sclerose. Dit is een aandoening in het centrale zenuwstelsel. Normaal gesproken hebben zenuwcellen een beschermende laag, die ‘myeline’ wordt genoemd. Bij MS wordt deze laag aangevallen door het afweersysteem van het lichaam. Hierdoor zijn de zenuwen onbeschermd en kunnen ze niet optimaal signalen doorgeven van en naar de hersenen. Dat kan leiden tot allerlei soorten uiteenlopende klachten.

Omdat er ontzettend veel verschillende soorten zenuwen zijn in het lichaam en MS kan optreden bij alle soorten zenuwcellen, kan MS zich op veel verschillende manieren uiten. De één zal alleen last hebben van vermoeidheid en de ander zal een rolstoel nodig hebben. Wel is bekend dat MS vaker voorkomt bij vrouwen. In Nederland zijn er 25.000 mensen die MS hebben.

Wat zijn de symptomen van MS?

De symptomen die u merkt bij MS hangen er maar net van af welke zenuw in uw lichaam is aangedaan. Toch zijn er een aantal klachten die typerend zijn voor MS. Zo is vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom. Vrijwel iedereen met MS lijdt aan vermoeidheid en het is ook één van de eerste symptomen die zich aandient. Andere symptomen die kunnen duiden op MS zijn:

 • Wazig zien of dubbelzien.
 • Slappe of stijve spieren.
 • Gevoelens van tintelingen of lichaamsdelen die ‘slapen’.
 • Moeite met evenwicht.
 • Moeite met naar het toilet gaan.
 • Geheugenproblemen.
 • Temperatuur niet goed kunnen voelen.

Niet alleen het soort klachten kan bij MS verschillen, ook de ernst en de duur van de klachten kan per persoon zeer verschillend zijn.

Wat zijn de oorzaken van MS?

De oorzaak van MS is dat de beschermende laag om de zenuwen heen wordt aangevallen. Dit wordt gedaan door het afweersysteem van het lichaam zelf. De reden dat dit gebeurt, is omdat het afweersysteem zijn taak eigenlijk te goed uitvoert. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom dit bij bepaalde mensen wel gebeurt en bij anderen niet. Wel is bekend dat er een aantal risicofactoren zijn die de kans op MS kunnen vergroten.

Erfelijkheid. In principe is MS als aandoening niet erfelijk. Maar de aanleg om MS te ontwikkelen is wel erfelijk. Daarom komt MS in sommige families vaker voor dan in andere families.

Zonlicht en vitamine D. Als u al aanleg heeft om MS te ontwikkelen, kunnen bepaalde risicofactoren ertoe leiden dat de aandoening zich ook echt manifesteert. Zo is het bekend dat MS vaker voorkomt in koude landen dan in warme landen. Mogelijk dat zonlicht en vitamine D een factor zijn.

 • Roken
 • Overgewicht
 • Bepaalde virussen
 • Vermoeidheid
 • Infecties

Hoe kan MS behandeld worden?

Behandelingen voor MS zijn er voornamelijk op gericht om de klachten te verminderen, aangezien u niet kunt genezen van deze aandoening. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om klachten te verminderen.

Zo is het belangrijk om iedere dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of fietsen. Luister hierbij wel naar u grenzen en rust uit als u niet verder kunt. Maar het is niet alleen van belang om uw lichaam actief te houden, ook uw hersenen hebben oefening nodig. Stimuleer uw brein door te puzzelen of te lezen. Stress kan uw weerstand verlagen en zorgen voor een verergering van klachten. Probeer stress dus zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om gezond te eten, niet te roken en geen alcohol te drinken.

Omdat MS vaak gepaard gaat met evenwichtsproblemen en moeite met bewegen, kan het raadzaam voor u zijn om fysiotherapie te ondergaan. Hierbij leert de fysiotherapeut u oefeningen aan die kunnen helpen om de klachten van MS te verminderen. Omdat het looppatroon vaak verstoord is, kan het aanmeten van een brace (of orthese) ook tot de behandeling behoren. Om stabiliteit en zekerheid te borgen, meten we soms een enkel-voetorthese aan, om de doorstap makkelijker te maken. Ook is het soms nodig de knie te stabiliseren met een knie-orthese. Je revalidatiearts kan je hiervoor doorverwijzen naar onze orthopedisch instrumentmaker.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Een brace, ook wel orthesegenoemd,  kan bij verschillende MS-klachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer
cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken