Morbus De Quervain

Wat is Morbus De Quervain?

Morbus De Quervain is een peesontsteking aan de strekzijde van de duim. U kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. De meeste pijn wordt doorgaans ervaren tijdens het spreiden en maximaal buigen van de duim. Vaak is er zwelling ter hoogte van de peesschede bij de duimbasis aan de zijkant van de pols.

Wat zijn de symptomen van Morbus De Quervain?

Bij de ziekte van Quervain zal het waarschijnlijk pijn doen wanneer u de pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt. Elke activiteit die u repetitieve hand- of polsbewegingen laat uitvoeren – zoals werken in de tuin, golfen, racketsporten of het optillen van een baby – kan de kwaal verergeren.

Symptomen van de ziekte van Quervain zijn:

  • Pijn in de basis van de duim
  • Zwelling in de basis van de duim
  • Moeite om de duim en pols te bewegen wanneer u knijpt of iets vastpakt
  • Het gevoel dat de duim ‘op slot’ zit

Als de aandoening te lang duurt zonder behandeling, kan de pijn zich verder verspreiden naar de duim, de onderarm of beide. Knijpen, vastgrijpen en andere bewegingen van duim of pols verergeren de pijn.

Wat zijn de oorzaken van Morbus De Quervain?

Geïrriteerde pezen in de pols door overbelasting is de hoofdoorzaak van de ziekte van De Quervain. Pezen zijn touwachtige structuren die de spieren aan het bot hechten. Wanneer men iets vasthoudt, grijpt, klemt, knijpt of wringt, glijden twee pezen in de pols en de onderste duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de basis van de duim. Door het steeds maar weer herhalen van een bepaalde beweging kan de omhulling (tunnel) rond de twee pezen gaan irriteren, waardoor verdikking en zwelling hun beweging beperkt.

Andere oorzaken van de ziekte van De Quervain kunnen zijn:

  • Een verwonding van de pols of pees; littekenweefsel kan de beweging van de pezen beperken
  • Inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis

De ziekte van Quervain komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. De aandoening wordt ook vaak geassocieerd met zwangerschap.

Hoe kan Morbus De Quervain behandeld worden?

De behandeling bestaat  uit advies, spalktherapie, fysiotherapie en soms een injectie met onstekingsremmers of een combinatie daarvan. Als dit onvoldoende resultaat geeft kan gekozen worden voor een operatie.

Welke producten kunnen helpen bij Morbus De Quervain?

Het dragen van een duim- polsbrace is bedoeld om de symptomen te verlichten. Door het dragen van een brace nemen de pijnklachten af. Tevens biedt het ook ondersteuning en rust, waardoor het herstel van de pees in de duim wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer