Morbus De Quervain

Wat is  Morbus De Quervain?

Morbus De Quervain is een peesontsteking aan de strekzijde van de duim. U kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. De meeste pijn wordt doorgaans ervaren tijdens het spreiden en maximaal buigen van de duim. Vaak is er zwelling ter hoogte van de peesschede bij de duimbasis aan de zijkant van de pols.

Symptomen Morbus De Quervain

Bij de ziekte van Quervain zal het waarschijnlijk pijn doen wanneer u de pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt. Elke activiteit die u repetitieve hand- of polsbewegingen laat uitvoeren – zoals werken in de tuin, golfen, racketsporten of het optillen van een baby – kan de kwaal verergeren.

Symptomen van de ziekte van Quervain zijn:

  • Pijn in de basis van de duim
  • Zwelling in de basis van de duim
  • Moeite om de duim en pols te bewegen wanneer u knijpt of iets vastpakt
  • Het gevoel dat de duim ‘op slot’ zit

Als de aandoening te lang duurt zonder behandeling, kan de pijn zich verder verspreiden naar de duim, de onderarm of beide. Knijpen, vastgrijpen en andere bewegingen van duim of pols verergeren de pijn.

Oorzaken Morbus De Quervain

Geïrriteerde pezen in de pols door overbelasting is de hoofdoorzaak van de ziekte van De Quervain. Pezen zijn touwachtige structuren die de spieren aan het bot hechten. Wanneer men iets vasthoudt, grijpt, klemt, knijpt of wringt, glijden twee pezen in de pols en de onderste duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de basis van de duim. Door het steeds maar weer herhalen van een bepaalde beweging kan de omhulling (tunnel) rond de twee pezen gaan irriteren, waardoor verdikking en zwelling hun beweging beperkt.

Andere oorzaken van de ziekte van De Quervain kunnen zijn:

  • Een verwonding van de pols of pees; littekenweefsel kan de beweging van de pezen beperken
  • Inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis

De ziekte van Quervain komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. De aandoening wordt ook vaak geassocieerd met zwangerschap.

Hoe kan Morbus De Quervain behandeld worden?

De behandeling bestaat  uit advies, spalktherapie, fysiotherapie en soms een injectie met onstekingsremmers of een combinatie daarvan. Als dit onvoldoende resultaat geeft kan gekozen worden voor een operatie.

Welk product(en) kunnen helpen

Het dragen van een duim- polsbrace is bedoeld om de symptomen te verlichten. Door het dragen van een brace nemen de pijnklachten af. Tevens biedt het ook ondersteuning en rust, waardoor het herstel van de pees in de duim wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij Morbus De Quervain.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer