Mallet vinger

  Wat is een mallet vinger?

mallet vingerEen mallet vinger houdt in dat er een kleine of volledige scheur van de strekpees is ter hoogte van het uiterste vingerkootje. Het kan ook zijn dat er een kleine botbreuk zit op de plek waar de pees tegen het bot zit. Het vingerkootje kan niet meer volledig strekken. Hierdoor gaat het topje hangen en krijgt het de vorm van een hamer, oftewel ‘mallet’.

  Wat zijn de symptomen van een mallet vinger?

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die optreden als er sprake is van een mallet vinger:

  • Zwelling van de aangedane vinger.
  • Tintelingen in de aangedane vinger.
  • Geïrriteerde huid.

  Oorzaken mallet vinger

Een mallet vinger wordt vaak veroorzaakt door simpelweg het stoten van een gestrekte vinger. Dit kan in allerlei situaties gebeuren. Denk hierbij aan dat er tijdens het sporten een bal tegen uw gestrekte vinger komt.

  Hoe kan een mallet vinger behandeld worden?

Een mallet vinger kan op een niet-operatieve en operatieve manier behandeld worden. Bij de niet-operatieve behandeling wordt een spalk ingezet. De spalk moet 6 tot 8 weken gedragen worden. De spalk zorgt ervoor dat de vinger in een gestrekte stand staat. Hierdoor komen de uiteinden van de pees bij elkaar te liggen en kunnen ze genezen. Bij het buigen van de vinger wordt het genezingsproces verstoord en moet de behandeling opnieuw beginnen.

Wanneer de spalktherapie niet werkt, kan er voor een operatie worden gekozen. Ook wordt een mallet vinger door middel van een operatie behandeld als er een stuk bot is afgebroken.

  Oefeningen bij een mallet vinger

Onderstaand ziet u een oefening die u tijdens de spalktherapie kunt uitvoeren. Dit bevordert het herstel.

Vinger vouwen

Doe uw spalk af en leg uw hand op een keuken- of toiletrol. Vouw uw vingers er voorzichtig omheen. Strek uw vingers volledig en ontspan vervolgens weer. Doe dit 5 minuten. Herhaal de oefening 3 keer per dag.

Wikkel de keuken- of toiletrol steeds meer af. De rol wordt steeds kleiner, waardoor de vingers steeds meer worden gebogen.

Een vingerspalk aanmeten bij Livit

Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing voor uw probleem te komen.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken