Littekenbreuk

  Wat is een littekenbreuk?

littekenbreuk braceEen littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies. Dit komt door een zwakke plek of opening die in de buikwand is ontstaan. Dit ontstaat op een litteken van een eerdere buikoperatie, omdat deze plek dan minder stevig is. Het littekenweefsel kan snel kapotgaan, doordat u bijvoorbeeld hoest of iets zwaars optilt. De druk in de buikholte neemt toe, waardoor het buikvlies en de buikorganen door het littekenweefsel geperst kunnen worden. De ingewanden worden op dat moment alleen tegengehouden door het buikvlies en de huid.  

  Wat zijn de symptomen van een littekenbreuk?

Onderstaande symptomen ervaart u als u lijdt aan een littekenbreuk: 

  • Zwelling of bult. 
  • Branderig gevoel. 
  • Pijnklachten. 
  • Rugklachten. 

Het kan voorkomen dat u geen klachten ervaart. Als u bovenstaande symptomen herkent, maar geen litteken heeft, dan is de kans groot dat het gaat om een liesbreuk of buikbreuk. 

  Wat zijn de oorzaken van een littekenbreuk?

Doordat het littekenweefsel na de operatie uitrekt, ontstaat er een littekenbreuk. Uitrekking ontstaat doordat er een constante druk staat op de buikinhoud tegen het litteken. Dit komt bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, hoesten, persen of zware voorwerpen tillen. Ook een infectie kan het veroorzaken. Het litteken is niet goed genezen, wat leidt tot een zwakke plek. 

  Hoe kan een littekenbreuk behandeld worden?

Een buikbreukband dragen kan nuttig zijn bij een littekenbreuk. Door het dragen van een buikbreukband komt er uitwendige druk (compressie)op uw buik, zodat u minder pijn ervaart. Tevens zorgt de band voor een betere houding. Een buikbreukband kan in verschillende modellen en materialen worden geleverd. Een orthopedisch adviseur van Livit kan u vertellen welke band het meest geschikt is voor u.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken