Klapvoet

Wat is een klapvoet?

Bij een klapvoet is het lastig of zelfs onmogelijk om uw voet op te tillen. Wanneer u loopt, ‘klapt’ de voelt op de grond zonder goed af te wikkelen. De controle over de voet bij het neerzetten is weg. Hierdoor gaat het lopen moeizaam en is er een groter risico op struikelen en het zwikken van de enkel. De reden dat er geen controle meer is over de voet, is vanwege verzwakte onderbeenspieren of problemen met de zenuw in het onderbeen.

Normaal gesproken zijn de zogeheten ‘voetheffers’ in uw benen verantwoordelijk voor het heffen van uw voet. Dit zijn spieren in uw onderbeen. Bij een klapvoet, ook wel een dropvoet genoemd, zijn deze spieren niet meer in staat om de voet goed te laten afwikkelen tijdens het lopen. Ook het optillen van de voet kan lastig gaan, wat leidt tot het slepen van de voet over de grond.

Symptomen klapvoet

De volgende symptomen zijn op de voorgrond aanwezig bij een klapvoet:

  • Niet in staat zijn de voorvoet op te tillen
  • Minder controle over de spieren in het onderbeen
  • Looppatroon is verstoord
  • Niet kunnen lopen op de hakken
  • Verlies van gevoel op bepaalde plekken in het been: zijkant bovenbeen, zijkant onderbeen, bovenop de voet, binnenkant van de voet, tussen eerste en tweede teen

Daarnaast zijn er bij een klapvoet vaak nog andere symptomen die in eerste instantie minder opvallen, zoals spierzwakte in de heupspieren, kniebuigers, voetheffers en teenheffers.

Oorzaak klapvoet

De oorzaak van een klapvoet ligt vaak bij een beschadiging of beknelling van een zenuw. In uw been loopt de zenuw ‘nervus peroneus’. Deze zenuw stuurt de zogeheten ‘voetheffers’ aan: de spieren die zorgen voor het kunnen optillen van uw voet. Als de nervus peroneus ergens bekneld of beschadigd raakt, kan dat ertoe leiden dat de voetheffers niet meer goed functioneren.

De peroneus zenuw kan beschadigd raken door een acuut trauma. Hierbij valt te denken aan plotseling een zware trekkracht, drukkracht of verschuiving moeten verduren. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een enkelverzwikking. De zenuw kan echter ook geleidelijk aan schade oplopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er continu druk wordt uitgeoefend op de zenuw, wat het geval is bij diabetes.

Een klapvoet komt vaak voor bij mensen die te maken hebben met een hernia. Hierbij wordt er druk uitgeoefend op de zenuw in de wervelkolom. Een klapvoet wordt ook vaak veroorzaakt wanneer u vaak met uw benen over elkaar zit. Hierbij wordt namelijk het kuitbeenkopje aan de buitenkant van de knie bedrukt en hier loopt de nervus peroneus langs.

Hoe kan een klapvoet behandeld worden?

In de meeste gevallen is bij de behandeling van een klapvoet een operatie niet nodig. Een operatie wordt alleen overwogen als er sprake is van botafwijkingen om op die manier de druk te verlichten. Tijdens een operatie worden de werkende spieren omgeleid naar de spieren die verzwakt zijn. Na de operatie moet u 6 weken een gipsspalk dragen. Dit wordt gevolgd door een traject van fysiotherapie.

Doorgaans is het niet nodig om met een klapvoet naar de fysiotherapeut te gaan. Door specifieke oefeningen regelmatig te doen kunt u de klachten al wegnemen. Vaak zal een klapvoet uit zichzelf genezen binnen een aantal maanden. Echter kan dit proces in sommige gevallen ook tot een jaar duren. Als de klachten te lang voortduren is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan. Mocht de klapvoet niet (voldoende) genezen door het doen van oefeningen, dan kan een orthopedisch adviseur verder onderzoek doen of een aangepast zooltje of een voetbrace aanmeten.

Welk product(en) kunnen helpen

Een enkel voet orthese, ook wel brace of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij een klapvoet. Een enkel-voetorthese zorgt ervoor dat de voet “geheft” wordt tijdens het lopen. Wanneer de voethefferspieren niet goed werken, blijft de voet omlaag hangen. Als u dan loopt struikelt u gemakkelijk, u loopt instabiel en kunt niet goed vertrouwen op de afzet. Lopen kost u dan veel energie. Een enkel-voetorthese verlicht deze klachten en neemt de functie van uw voethefferspieren over. Onze Livit orthopedisch adviseurs kunnen een enkel voet orthese bij u aanmeten.

Orthesen en Braces bij Livit

Een enkel-voetorthese – ook wel evo of onderbeenspalk – biedt extra ondersteuning voor u klapvoet. Onze orthopedisch adviseurs kunnen de orthese voor u aanmeten.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra voetbrace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer
cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken