Morbus De Quervain

Morbus De Quervain is een peesontsteking aan de strekzijde van de duim. U kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. De meeste pijn wordt doorgaans ervaren tijdens het spreiden en maximaal buigen van de duim. Vaak is er zwelling ter hoogte van de peesschede bij de duimbasis aan de zijkant van de pols. 

Wat is Morbus De Quervain ?

Morbus De Quervain is een peesontsteking aan de strekzijde van de duim. U kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. De meeste pijn wordt doorgaans ervaren tijdens het spreiden en maximaal buigen van de duim. Vaak is er zwelling ter hoogte van de peesschede bij de duimbasis aan de zijkant van de pols. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Duimbrace aanmeten
Lees meer
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Duimbrace kopen
Koop via webshop

Symptomen bij Morbus De Quervain

Bij de ziekte van Quervain zal het waarschijnlijk pijn doen wanneer u de pols draait, iets vasthoudt of een vuist maakt. Elke activiteit die uw repetitieve hand- of polsbewegingen laat uitvoeren – zoals werken in de tuin, golfen, racketsporten of het optillen van een baby – kan de kwaal verergeren. 

Symptomen van de ziekte van Quervain zijn: 

  • Pijn in de basis van de duim 
  • Zwelling in de basis van de duim 
  • Moeite om de duim en pols te bewegen wanneer u knijpt of iets vastpakt 
  • Het gevoel dat de duim ‘op slot’ zit 

Als de aandoening te lang duurt zonder behandeling, kan de pijn zich verder verspreiden naar de duim, de onderarm of beide. Knijpen, vastgrijpen en andere bewegingen van duim of pols verergeren de pijn. 

Oorzaken van Morbus De Quervain

Geïrriteerde pezen in de pols door overbelasting is de hoofdoorzaak van de ziekte van De Quervain. Pezen zijn touwachtige structuren die de spieren aan het bot hechten. Wanneer men iets vasthoudt, grijpt, klemt, knijpt of wringt, glijden twee pezen in de pols en de onderste duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de basis van de duim. Door het steeds maar weer herhalen van een bepaalde beweging kan de omhulling (tunnel) rond de twee pezen gaan irriteren, waardoor verdikking en zwelling hun beweging beperkt. 

Andere oorzaken van de ziekte van De Quervain kunnen zijn: 

  • Een verwonding van de pols of pees; littekenweefsel kan de beweging van de pezen beperken 
  • Inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis 

De ziekte van Quervain komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. De aandoening wordt ook vaak geassocieerd met zwangerschap. 

Behandeling bij Morbus De Quervain

De behandeling bestaat  uit advies, spalktherapie (het dragen van een brace of spalk), fysiotherapie en soms een injectie met onstekingsremmers of een combinatie daarvan. Als dit onvoldoende resultaat geeft kan gekozen worden voor een operatie. 

Welke producten kunnen helpen

Het dragen van een duimbrace is bedoeld om de symptomen te verlichten. Door het dragen van een brace nemen de pijnklachten af. Tevens biedt het ook ondersteuning en rust, waardoor het herstel van de pees in de duim wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer. 

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt