Golfelleboog

Wat is een Golfelleboog?

Een golfelleboog is een ontsteking aan de pezen in uw arm. In de onderarm lopen spieren die ervoor zorgen dat u uw hand en pols kunt buigen en een vuist kunt maken. deze spieren komen aan de binnenkant van de elleboog bij elkaar en zitten met pezen aan het bot gehecht. 

Als de spieren in de onderarm te lang onder druk staan, kunnen de peesaanhechtingen aan de binnenzijde van de elleboog geïrriteerd of ontstoken raken. Dan spreken we van een golfelleboog. De binnenkant van de elleboog doet dan pijn. De officiële term voor een golfelleboog trouwen is epicondylitis medialis. De aandoening wordt een golfelleboog genoemd, omdat dit vaak bij mensen wordt gezien die veel golfen.

Symptomen Golfelleboog

Bij een golfelleboog kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Een stekende pijn aan de binnenkant van de elleboog.
  • Het doet pijn om een stevige vuist te maken wanneer u uw elleboog gestrekt houdt.
  • Iets optillen verergert de pijn.
  • Als u op de binnenkant van uw elleboog drukt, is dit pijnlijk.
  • De pijn kan uitstralen naar uw onderarm. 

Het is gebruikelijk dat u bij een golfelleboog het ene moment veel klachten en het andere moment weer weinig klachten ervaart.

Oorzaak Golfelleboog

De oorzaak van een golfelleboog ligt meestal bij overbelasting van de elleboog of onderarm. Vooral als u uw onderarm dagelijks langdurig aanspant, kunnen de pezen aan de binnenkant van de elleboog gaan ontsteken. Dit gebeurt eerder wanneer u bijvoorbeeld voor uw werk vaak gereedschap moet vasthouden, veel golf speelt of klimt.

Hoe kan Golfelleboog behandeld worden?

Een golfelleboog gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Dit kan echter wel maanden duren. In 90% van de gevallen hebben mensen met een golfelleboog na een jaar geen klachten meer. 

Het belangrijkste is dat u bij een golfelleboog uw elleboog en onderarm zo min mogelijk belast. Het kan zelfs zijn dat uw elleboog wordt ingegipst om belasting te voorkomen. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut die u speciale oefeningen aanleert om uw golfelleboog sneller te laten genezen. 

Een elleboogbrace geeft ondersteuning aan het ellebooggewricht en zorgt voor verlichting van de pijnklachten. Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij dit product. Bij ernstige klachten kan uw arts een ontstekingsremmend middel spuiten in het aangedane gebied. Een andere methode is het inspuiten van eigen bloed om de pees te laten herstellen.

In overleg met uw arts kan tot een operatie worden besloten. Hierbij worden de hechtingen van de spieren aan de binnenkant van de elleboog voor een gedeelte losgemaakt. De ontstoken delen worden verwijderd.

Welk product kan u helpen bij een tennisarm

Een elleboogbrace, of orthese, wordt gedragen om pijn of zwelling in de elleboog te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. De zachte braces geven druk bij zwelling en verminderen pijn, zodat u weer zonder problemen kunt sporten of werken. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Oefeningen

Bij een golfelleboog kunt u thuis onderstaande oefeningen uitvoeren. Deze kunnen helpen om uw klachten te verlichten. Het is verstandig om uw arts of fysiotherapeut te raadplegen over het bewegen van uw (onder)arm bij een golfelleboog.

Onderarm buigspieren rekken

Ga rechtop staan en strek uw aangedane recht voor u uit met uw handpalm omhoog. Pak vervolgens met uw andere hand de vingers van uw aangedane hand vast en duw deze omlaag en naar achteren. Houd deze rek een aantal seconden vast. 

Onderarm strekspieren versterken

Ga op een stoel zitten met armleuningen. Laat uw armen rusten op de leuningen van de stoel. Houd in uw aangedane hand een gewichtje of gevuld flesje water vast. Beweeg uw hand afwisselend en in langzaam tempo omhoog en omlaag, terwijl u uw onderarm plat op de leuning houdt. Houd dit één minuut vol.

Knijpkracht versterken

Ga rechtop zitten in een stoel. Neem in uw aangedane hand een zacht balletje of een opgevouwen washand. Knijp hier zo hard mogelijk in. Houd dit een paar seconden vast en ontspan daarna uw hand weer. Doe deze oefening één minuut.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij een golfelleboog.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Elleboogbandage kopen

Via onze webshop Blessurewijzer.nl bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer