Littekenbreuk

Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies. Dit komt door een zwakke plek of opening die in de buikwand is ontstaan. Dit ontstaat op een litteken van een eerdere buikoperatie, omdat deze plek dan minder stevig is. Het littekenweefsel kan snel kapotgaan, doordat u bijvoorbeeld hoest of iets zwaars optilt.

De druk in de buikholte neemt toe, waardoor het buikvlies en de buikorganen door het littekenweefsel geperst kunnen worden. De ingewanden worden op dat moment alleen tegengehouden door het buikvlies en de huid. 

Wat is een littekenbreuk?

Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies. Dit komt door een zwakke plek of opening die in de buikwand is ontstaan. Dit ontstaat op een litteken van een eerdere buikoperatie, omdat deze plek dan minder stevig is. Het littekenweefsel kan snel kapotgaan, doordat u bijvoorbeeld hoest of iets zwaars optilt. De druk in de buikholte neemt toe, waardoor het buikvlies en de buikorganen door het littekenweefsel geperst kunnen worden. De ingewanden worden op dat moment alleen tegengehouden door het buikvlies en de huid. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Buikbreukband aanmeten
Meer lezen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Buikband kopen
Naar de webshop

Symptomen bij een littekenbreuk

Onderstaande symptomen ervaart u als u lijdt aan een littekenbreuk:  

  • Zwelling of bult.  
  • Branderig gevoel.  
  • Pijnklachten.  
  • Rugklachten.  

Het kan voorkomen dat u geen klachten ervaart. Als u bovenstaande symptomen herkent, maar geen litteken hebt, dan is de kans groot dat het gaat om een liesbreuk of buikbreuk.

Oorzaken van een littekenbreuk

Doordat het littekenweefsel na de operatie uitrekt, ontstaat er een littekenbreuk. Uitrekking ontstaat doordat er een constante druk staat op de buikinhoud tegen het litteken. Dit komt bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, hoesten, persen of zware voorwerpen tillen. Ook een infectie kan het veroorzaken. Het litteken is niet goed genezen, wat leidt tot een zwakke plek.  

Behandeling bij een littekenbreuk

Een buikbreukband dragen kan nuttig zijn bij een littekenbreuk. Door het dragen van een buikbreukband komt er uitwendige druk (compressie)op uw buik, zodat u minder pijn ervaart. Tevens zorgt de band voor een betere houding. Een buikbreukband kan in verschillende modellen en materialen worden geleverd. Een orthopedisch adviseur van Livit Ottobock Care kan u vertellen welke band het meest geschikt is voor u. 

Welke producten kunnen helpen

Een buikbreukband is een orthopedisch hulpmiddel dat ondersteuning geeft bij een buikwandbreuk. Dankzij de steun van de band wordt de pijn meer verdeeld waardoor er minder pijn wordt ervaren. De buikbreukband kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Het kan zijn dat een confectieband voldoende is. Is dit niet het geval, dan kunnen wij ook een breukband voor u op maat maken. Meer weten over het juiste buikreukband? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wij verkopen deze banden ook via onze webshop Blessurewijzer.nl.  

Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 163 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt