Brachycefalie

  Wat is brachycefalie?

Brachycefalie houdt in dat de vorm van de schedel afwijkt. Het is meer afgeplat dan normaal. Doordat de schedel van een pasgeboren baby nog week is, kan het gemakkelijk vervormen. Dit gebeurt als een baby te veel in dezelfde houding ligt.

  Wat zijn de symptomen van brachycefalie?

Onderstaand ziet u de symptomen die brachycefalie met zich meebrengt:

  • Afgeplat hoofdje.
  • Bolling van het voorhoofd.
  • Asymmetrisch gezicht.
  • De nek staat scheef.

  Wat zijn de oorzaken van brachycefalie?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor brachycefalie kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de ligging van de baby. Als baby’s te veel op hun rug liggen, kan de achterkant van het hoofdje platter worden en ontstaat er een afwijking van de schedel.

Kinderen gaan vaak in hun voorkeurshouding liggen. Ze draaien hun hoofd tijdens het liggen naar links of rechts. Hierdoor wordt er meer druk uitgeoefend op de ene kant van het hoofdje dan op de andere kant, waardoor ook een afwijking van de schedel kan ontstaan.

  Hoe kan brachycefalie behandeld worden?

Vaak is er geen behandeling nodig, omdat het afgeplatte hoofdje vanzelf verdwijnt. Soms wordt er wel voor een behandeling gekozen met een redressiehelm. De redressiehelm, ook wel babyhelm genoemd, zorgt ervoor dat de schedel van een baby in de goede richting groeit. Hierdoor krijgt de pasgeboren baby een ronder hoofdje in plaats van plat. De helm kan worden aangemeten wanneer de baby tussen de vijf en zeven maanden oud is.

Verder is verstandig om te letten op de ligging en houding van de baby. Zorg ervoor dat de voorkeurshouding wordt vermeden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen om speelgoed aan de andere kant van de voorkeurskant te leggen, zodat de baby de andere kant op draait.

Fysiotherapie kan ook een optie zijn. Een fysiotherapeut kan adviezen en oefeningen geven waardoor uw baby kan herstellen van brachycefalie. Fysiotherapie heeft vooral zin in de eerste maanden na de geboorte van de baby, omdat het vooral dan het hoofdje nog week is en gemakkelijk van stand kan veranderen.

 

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Redressiehelm aanmeten bij Livit

De redressiehelm begeleidt de groei van het hoofdje bij baby’s met een schedelvervorming of een afgeplat schedeltje.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken