Botbreuk

  Wat is een botbreuk?

Een botbreuk is een gebroken bot. Het kan een klein scheurtje in het bot zijn, maar het kan ook uitlopen tot een volledige verbrijzeling van het bot. Normale bewegingen van het aangedane lichaamsdeel zijn dan vaak niet meer nodig.

  Wat zijn de symptomen van een botbreuk?

Onderstaand ziet u de symptomen van een botbreuk:

  • Er ontstaan pijnklachten als u het aangedane lichaamsdeel stilhoudt.
  • Er ontstaan pijnklachten als u het aangedane lichaamsdeel beweegt.
  • Het aangedane lichaamsdeel kan niet normaal bewegen. Soms ontstaat er een krakend geluid bij bewegen.
  • Het aangedane lichaamsdeel verkleurd of er ontstaat een zwelling.
  • Soms ontstaat er een zichtbare wond.

  Wat zijn de oorzaken van een botbreuk?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een botbreuk kan ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld vaak het gevolg van kracht of geweld van buitenaf. Denk hierbij aan een ongeluk in het verkeer, op het werk of tijdens het sporten.

Ook door een verzwakking van het bot kan er een botbreuk ontstaan. Denk hierbij aan osteoporose (botontkalking), tumor aan het bot of stoornissen in het bot.

Ten slotte is overbelasting of een verkeerde belasting van de botten een oorzaak.

  Hoe kan een botbreuk behandeld worden?

De behandeling van een botbreuk verschilt per patiënt. Het hangt af van de conditie van de patiënt, het soort breuk, of er een gewricht bij betrokken is en hoe de weefsels rondom de breuk eraan toe zijn. Er zijn 3 verschillende behandelingen beschikbaar:

Door middel van gips worden de gebroken botstukken op hun plaats gehouden. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk weer aan elkaar groeien. Dit blijft meestal 3 tot 6 weken zitten. Hoelang het precies duurt, hangt af van de ernst en plaats van de botbreuk.

Er is ook een operatieve behandeling mogelijk. Tijdens de operatie worden door middel van schroeven en pennen de gebroken botstukken aan elkaar bevestigd. Dit blijft 4 tot 6 weken zitten. Tijdens een tweede operatie moeten de schroeven en pennen verwijderd worden. Er wordt dan plaatselijke verdoving toegediend of de patiënt wordt onder narcose gehouden. Na de operatie kunt u het aangedane lichaamsdeel direct weer bewegen.

Bij sommige botbreuken, zoals van het bekken, het sleutelbeen, ribben of een vinger kan voldoende rust voldoende zijn om het te laten genezen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken