Mag ik wakeboarden met mijn X3 knie?

Als alle componenten van de prothese waterbestendigd zijn, zou dit mogelijk zijn. Zorg wel ten alle tijden dat uw been blijft drijven als u hem verliest. Anders bent u hem echt kwijt gezien hij zinkt.

Sporten

faq
Kan ik met mijn huidige orthopedische voorziening sporten?

Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. We helpen je graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar jouw sportwens, zodat jij snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.
Bespreek de mogelijkheden met jouw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of jouw voorziening geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan je dagelijkse voorziening al voldoende.

Mag ik wakeboarden met mijn X3 knie?

Als alle componenten van de prothese waterbestendigd zijn, zou dit mogelijk zijn. Zorg wel ten alle tijden dat uw been blijft drijven als u hem verliest. Anders bent u hem echt kwijt gezien hij zinkt.

Is het mogelijk een zwembad EVO te krijgen?

In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Krijg ik een sportvoorziening vergoed?

Er zijn diverse mogelijkheden om een sportvoorziening gefinancierd te krijgen. Hieronder zetten we de meest voorkomende financieringsmogelijkheden voor je op een rij. Welke regeling betrekking heeft op jouw situatie is soms moeilijk in te schatten. Daar denken wij graag met je over mee. Tijdens een (klik naar formulier) kunnen wij op basis van jouw specifieke vraag een passend advies geven welke regeling in jouw situatie gehanteerd moet worden.

Zorgverzekering
Een zorgverzekeraar geeft alleen een vergoeding voor een voorziening als deze op medisch vlak noodzaak is voor het dagelijks leven. Sporten valt daar doorgaans niet onder, waardoor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar zeer uitzonderlijk is en sterk afhankelijk is van de hulpvraag.

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
Wanneer een voorziening zuiver en alleen tijdens werk wordt gebruikt zal je werkgever een verantwoording kunnen nemen om een vergoedingstraject in gang te zetten. Wij kunnen dan samen met jou alle wensen en eisen vertalen naar een aanvraag bij het UWV.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De WMO is een gemeentelijk orgaan. De regeling en mogelijkheden verschillen daardoor sterk per regio. De WMO heeft onder andere ten doel om mensen te kunnen laten participeren in onze samenleving. In geval van sportvoorzieningen gaat het dan vaak om deelname aan verenigingssporten, waarbij een aanpassing of speciale voorziening gewenst of noodzakelijk is.

Uniek Sporten
Wordt je aanvraag voor vergoeding bij alle bovengenoemde instanties afgewezen, dan kan je in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vergoeding via Uniek Sporten. Zij bieden een vergoeding van 85%, de overige %15 procent betreft een eigen bijdrage.. Meer informatie lees je op unieksporten/hulpmidddelen.

Particulier
Het is te allen tijden mogelijk om zonder gebruik te maken van financieringsstromen particulier een op maat gemaakte sportvoorziening te laten produceren door Livit. Samen stellen we dan een plan op waarin de wensen en eisen van uw voorziening omschreven staan en maken we heldere en transparante afspraken over de voorwaarden en kosten.

Wat te doen als mijn orthese kapotgaat tijdens het sporten?

Via Livit, of in eigen beheer laten repareren. Kosten hierover zullen zelf bekostigt moeten worden.

Mag ik met een orthese mee doen aan sportcompetities?

Op recreatief niveau meestal wel. Bekijk het spel reglement van uw sport.

Welke sporten kan ik beoefenen met mijn orthopedische schoenen?

Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die je wil gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan je begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.

Zijn er verschillende steunzolen voor sporten?

Ja, die zijn er. En zeker afhankelijk van de sport die je beoefent, zullen de steunzolen daarop afgestemd worden. Plan een afspraak voor meer informatie.

Hoeveel kost een sportvoorziening?

Neem vrijblijvend contact op met een adviseur, de prijzen kunnen uiteenlopen. Hij/zij kan uitzoeken of de voorziening vergoed wordt.

Bij welke sportvereniging kan ik terecht?
  • Kijk op speciale websites, bijvoorbeeld de site van Uniek sporten, hier is ook een zoekmogelijkheid voor een sportvereniging in uw buurt.
  • Zoek een lokale vereniging in de buurt
  • Vraag uw adviseur
  • Infomeer bij uw gemeente.
Heb ik altijd een extra voorziening nodig om te sporten?

Nee, soms is een aanpassing aan de huidige voorziening al voldoende om te kunnen sporten.

Ik heb al heel lang niet gesport, of nooit gesport, kan ik dan zomaar beginnen?

Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die je wil gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan je begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.

Kan ik een reserveliner krijgen om te sporten?

Een liner is erg kostbaar. Verzekeringen hebben dan vaak ook een minimale tijd van 1 jaar staan voor een liner. Mocht er onverhoopt voor die tijd schade zijn ontstaan die ervoor zorgt dat de liner niet meer functioneel is, wordt deze vervangen. Een extra liner voor het sporten zou niet betaald worden door de zorgverzekeraar. Er zijn potjes van gemeenten die daarbij kunnen bijdragen. Anders zou u hem zelf moeten kopen.

Kan ik hardlopen met mijn eigen normale prothese?

Uw prothese is gemaakt zo dicht mogelijk naar uw eisen en wensen. Als u in staat bent om te kunnen hardlopen, zou er door uw orthopedisch adviseur gekozen zijn voor een voet, die u goed ondersteunt in het algemeen dagelijks leven. Hierbij zou het dan ook mogelijk moeten zijn om een klein stukje te kunnen rennen, om bijvoorbeeld de tram of de trein te halen. Echter deze voet zou niet zijn gemaakt om langdurig op te hardlopen. Dat zou namelijk betekenen dat de voet te flexibel is voor het normale lopen gedurende de hele dag. Om echt te kunnen hardlopen is een sport prothese noodzakelijk met een voet die speciaal is gemaakt om te hardlopen.

Mag ik voetballen met mijn EVO?

De meeste EVO’s zijn zo gemaakt dat ze een hoek van ongeveer 30 graden in de enkel kunnen toelaten gezien deze hoek tijdens het gaan wordt gemaakt in de enkel. Bij voetballen zijn deze uitslagen groter, waardoor uw EVO kan breken. Hierdoor kan u opeens zonder EVO komen te zitten. Er zijn wel een paar EVO’s die deze hoeksveranderingen wel aankunnen en betaalbaar zijn. Vraag aan uw orthopedisch adviseur advies hierover.

Wat gebeurt er met mijn prothese als ik ermee de zee in ben gegaan?

Als u een normale prothese heeft waarbij de componenten niet waterbestendig zijn, is dit absoluut niet aan te bevelen. Als dit onverhoopt toch is gebeurd is het belangrijk de prothese met zoetwater af te spoelen. Daarnaast is het te adviseren om dan een afspraak te maken met uw orthopedisch adviseur.

Veelgestelde vragen per categorie

We krijgen regelmatig vragen over onze hulpmiddelen. Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen per categorie.

Steunkousen  in drukklasse 1 geven steun bij lichte problemen. Ook worden ze vaak preventief gebruikt om klachten helpen te voorkomen tijdens zwangerschap, bij een staand en/of zittend beroep en tijdens het reizen.
Steunkousen voor milde klachten (drukklasse 1)
Steunkousen in drukklasse 2, 3 en 4 worden Therapeutisch Elastische Kousen genoemd (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden voorgeschreven door uw arts of specialist. Deze kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar.
Therapeutisch Elastische Steunkousen (drukklasse 2,3 en 4)
Bekijk de algemene vragen over Livit
Algemeen
In 3 stappen uw steunzolen bestellen, zonder dat u bij Livit op locatie langs hoeft te komen? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Wij maken uw steunzolen voor u op maat, op basis van de (technische) gegevens die bij ons bekend zijn. Bekijk de vragen over online service steunzolen.
Online Service Steunzolen
In 3 stappen uw vervangende nieuwe kousen online bestellen, zonder dat u bij Livit op locatie langs hoeft te komen? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over Online Service voor steunkousen.
Online Service Steunkousen
In 3 stappen uw vervangende hulpmiddel bestellen, zonder dat u daarvoor uw huis uit moet? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over online service voor confectie orthesen hieronder.
Online Service Orthesen en Braces
In 3 stappen uw vervangende enkel voet orthese bestellen, zonder dat u daarvoor uw huis uit moet? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over Online Service voor Maatwerk Orthesen.
Online Service Maatwerk Orthesen
Steunkousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door je bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Bekijk de meest gestelde vragen over steunkousen.
Steunkousen
Bij Livit kunt u terecht voor orthopedische schoenen voor dames, heren en kinderen. Onze orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten. Bekijk de meest gestelde vragen over schoenen.
Schoenen
Een orthese kan bij veel klachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Bekijk de meest gestelde vragen over orthesen en braces.
Orthesen
Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Een prothese wordt daarom speciaal voor u op maat gemaakt. Het aanmeten gebeurt altijd in overleg met u, uw revalidatiearts, uw orthopedisch adviseur en fysiotherapeut. Zo weet u zeker dat u de prothese krijgt die het beste bij u past. Bekijk de meest gestelde vragen over prothesen.
Prothesen
Bekijk de vragen over Orteam evo Tatum
Orteam evo Tatum
Bekijk de vragen over steunzolen
Steunzolen
Bekijk de vragen over badschoenen
Badschoenen
Bekijk de vragen over orthopedische pantoffels
Pantoffels
Bekijk de vragen over verbandschoenen
Verbandschoenen
Bekijk de vragen over aanpassingen aan confectieschoenen
Aanpassing aan confectieschoenen
Bekijk de vragen over osseointegratie
Osseointegratie
Bekijk de vragen van werkgevers over veiligheidsschoenen
Veiligheidsschoenen voor werkgevers
Bekijk de vragen van werknemers over veiligheidsschoenen
Veiligheidsschoenen voor werknemers
Lees over onze oplossingen voor veiligheidsschoenen en steunzolen
Uitleg veiligheidsschoenen

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer