De conclusie uit het DIAFOS-onderzoek in 2013 is dat drukmetingen de kwaliteit van orthopedisch schoeisel verbetert. Diabetespatiënten ondervinden hierdoor lagere kans op recidive plantaire voetulcera. In de praktijk wordt het Pedar-voetdruksysteem nog niet voldoende gebruikt, wat aanleiding is voor een vervolgonderzoek: DIAFOS naar de praktijk.

DIAFOS naar de praktijk

Dr. Sicco Bus is als bewegingswetenschapper verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de senioronderzoeker die het succesvolle DIAFOS-onderzoek in 2013 leidde. Om de veelbelovende conclusies uit het onderzoek naar de praktijk te brengen initieerde hij – op uitnodiging van OFOM – het implementatieproject DIAFOS naar de praktijk. Hierin zetten deelnemende bedrijven unieke drukmeetspreekuren voor diabetespatiënten op. Daarin krijgen jaarlijks minimaal tachtig patiënten, die orthopedisch schoeisel voorgeschreven krijgen, een voetdrukmeting in hun orthopedische schoenen.
Dat is an sich een verhoging van het aantal metingen, maar het geeft ook inzage in het drukverlagende effect van de schoenen. Voor het project is vooral belangrijk dat inzage wordt verkregen in mogelijke valkuilen bij het naar de praktijk brengen van voetdrukmetingen.

Samenkomst deelnemende bedrijven

Om de opgedane kennis in praktijk te brengen komen de deelnemende bedrijven samen. Ter voorbereiding van het project was er een workshop en training. Afgelopen september was de eerste bijeenkomst waarin orthopedisch adviseurs kennis en ervaringen van de metingen hebben uitgewisseld. De meeste deelnemende bedrijven hebben de bijeenkomst positief ervaren en sommigen zijn zeer actief met meten: een aantal bedrijven heeft reeds tachtig metingen gedaan.

Evidence based orthopedisch advies

Het DIAFOS-implementatieproject begint z’n vruchten af te werpen, merkt Marije Roozendaal. ‘Ik ben adviseur bij Livit en betrokken bij de voetdrukmetingen in het AMC. Met de meetapparatuur zie ik precies hoe de druk verdeeld is en waar we de schoen of het voetbed moeten aanpassen. Vervolgens meten we het effect van de aanpassing’, aldus Roozendaal.
Hierdoor ontstaat een nieuwe manier van orthopedisch advies, het zogenaamde evidence based adviseren. ‘De cijfers vertellen me of de therapie de juiste is’, zegt Roozendaal tevreden.

Livit Orthopedie gelooft dat innovatie de weg naar vooruitgang is. Hier lichten we deze visie toe.

Terug naar overzicht

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer