De conclusie uit het DIAFOS-onderzoek in 2013 is dat drukmetingen de kwaliteit van orthopedisch schoeisel verbetert. Diabetespatiënten ondervinden hierdoor lagere kans op recidive plantaire voetulcera. In de praktijk wordt het Pedar-voetdruksysteem nog niet voldoende gebruikt, wat aanleiding is voor een vervolgonderzoek: DIAFOS naar de praktijk.
DIAFOS naar de praktijk
Dr. Sicco Bus is als bewegingswetenschapper verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de senioronderzoeker die het succesvolle DIAFOS-onderzoek in 2013 leidde. Om de veelbelovende conclusies uit het onderzoek naar de praktijk te brengen initieerde hij – op uitnodiging van OFOM – het implementatieproject DIAFOS naar de praktijk. Hierin zetten deelnemende bedrijven unieke drukmeetspreekuren voor diabetespatiënten op. Daarin krijgen jaarlijks minimaal tachtig patiënten, die orthopedisch schoeisel voorgeschreven krijgen, een voetdrukmeting in hun orthopedische schoenen.
Dat is an sich een verhoging van het aantal metingen, maar het geeft ook inzage in het drukverlagende effect van de schoenen. Voor het project is vooral belangrijk dat inzage wordt verkregen in mogelijke valkuilen bij het naar de praktijk brengen van voetdrukmetingen.
Samenkomst deelnemende bedrijven
Om de opgedane kennis in praktijk te brengen komen de deelnemende bedrijven samen. Ter voorbereiding van het project was er een workshop en training. Afgelopen september was de eerste bijeenkomst waarin orthopedisch adviseurs kennis en ervaringen van de metingen hebben uitgewisseld. De meeste deelnemende bedrijven hebben de bijeenkomst positief ervaren en sommigen zijn zeer actief met meten: een aantal bedrijven heeft reeds tachtig metingen gedaan.
Evidence based orthopedisch advies
Het DIAFOS-implementatieproject begint z’n vruchten af te werpen, merkt Marije Roozendaal. ‘Ik ben adviseur bij Livit en betrokken bij de voetdrukmetingen in het AMC. Met de meetapparatuur zie ik precies hoe de druk verdeeld is en waar we de schoen of het voetbed moeten aanpassen. Vervolgens meten we het effect van de aanpassing’, aldus Roozendaal.
Hierdoor ontstaat een nieuwe manier van orthopedisch advies, het zogenaamde evidence based adviseren. ‘De cijfers vertellen me of de therapie de juiste is’, zegt Roozendaal tevreden.
Livit Orthopedie gelooft dat innovatie de weg naar vooruitgang is. Hier lichten we deze visie toe.