Sporten en Orthopedie

Sporten met een orthopedische voorziening

Regelmatig bewegen en sporten versterkt niet alleen je fysieke gestel, het vergroot je zelfvertrouwen en je wordt er een blijer en gelukkiger mens van. Bovendien neemt de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en botontkalking af terwijl je algehele uithoudingsvermogen toeneemt. Logisch dus dat sporten voor ruim 40% van de Nederlanders de populairste manier van vrijetijdsbesteding is. Maar bij mensen met een lichamelijke handicap, 9% van de Nederlandse bevolking, ligt dit percentage op slechts 1,4%. En dat is niet omdat zij niet van sporten houden!

Er is veel mogelijk, ook voor jou!

Heb je in het dagelijks leven een orthopedische voorziening nodig ter ondersteuning van je bewegingsvrijheid dan kan de drempel om te gaan sporten soms net even wat hoger liggen dat als je die voorziening niet zou hoeven dragen. onderbeen prothese sportenEn je weg vinden naar de juiste instanties om zo hulp en ondersteuning te krijgen is vaak een hele klus. Bij Livit helpen we je graag om jouw drempel te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden, ook voor jou!

Wij helpen je graag op weg

Wil je weten wat jouw sportmogelijkheden zijn? En je weet niet waar je je moet oriënteren? Heb je al een sport gekozen die je graag wilt gaan beoefenen en wil je weten of dat kan met jouw orthopedische voorziening? Heb je een speciale sportvoorziening nodig en geen idee hoe je die aanvraagt, laat staan of en hoe je die vergoed krijgt? Wat jouw sportvraag ook is, wij beantwoorden deze. Op onze site, via een persoonlijk adviesgesprek met een van onze sportexpert adviseurs of via een link naar de betreffende instantie, instelling of platform.

Wat is jouw sportvraag?

De meest voorkomende vragen en antwoorden over sporten met een orthopedische voorziening vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze dan aan een van onze sportexperts via het contactformulier hieronder.

Sportconsult aanvragen

Bij Livit helpen we je graag om jouw drempel om te sporten te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Vraag een sportconsult aan met een orthopedisch adviseur op een van onze Livit locaties.

Vraag aan

Goed om te weten voor je begint

Er is veel meer mogelijk dan je denkt. We helpen je graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar jouw sportwens, zodat jij snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.

Informeer bij jouw orthopedisch adviseur

Bespreek de mogelijkheden met jouw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of jouw voorziening geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan je dagelijkse voorziening al voldoende. Je kunt ook een sportconsult bij Livit aanvragen door een mailtje te sturen naar sporten@livit.nl.

Overleg met een (sport)fysio

Wij adviseren je altijd contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut. De therapeut kan goed met je meekijken naar je fysieke mogelijkheden. Het is belangrijk dat je jouw lichaam niet gaat overbelasten. We spreken dan altijd over een juiste balans in belasting (welke inspanning wil ik leveren?) en belastbaarheid (wat is de grens?). Een sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het menselijk bewegingsapparaat in relatie tot sport en bewegen.

Sporttips

Laat je goed informeren door je technische adviseur voor eventuele sportmogelijkheden met de huidige voorziening en maak kleine stappen en leg de lat niet te hoog. Creëer haalbare doelen, waardoor je succesbeleving krijgt.
Meer sporttips van onze orthopedisch adviseurs lezen? Lees er meer over op deze pagina.

Hoe zit het met de vergoeding?

Heb je een sportvoorziening nodig, dan zijn de kosten daarvan doorgaans hoog en de weg naar een eventuele vergoeding is lang en soms onbegaanbaar. Bij Livit hebben wij ruime ervaring met het aanvragen van vergoedingen van sportvoorzieningen via zorgverzekering of de Gemeente, maar sinds kort biedt Uniek Sporten een mogelijkheid om jouw sportvoorziening tot wel 85% te vergoeden! Voormalig paralympisch topatlete Saskia van den Ouden legt je graag uit hoe dat werkt.

Vraag een vrijblijvend sportconsult aan

Bij Livit vinden wij dat iedereen recht heeft op vrij bewegen en sporten en daar zetten wij ons dan ook volop voor in. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van sporters met een voorziening, zowel op professioneel als recreatief gebied. Samen met jou stellen we een realistische doelstelling op. Wil je meer weten over wat de sportmogelijkheden met jouw voorziening zijn of een second opinion? Neem dan gerust contact met ons op via sporten@livit.nl, of bel onze klantenservice op 088 – 245 2000. Een afspraak is geheel vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

Kan ik met mijn huidige orthopedische voorziening sporten?

Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. We helpen je graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar jouw sportwens, zodat jij snel lekker kunt gaan bewegen en sporten.
Bespreek de mogelijkheden met jouw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of jouw voorziening geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan je dagelijkse voorziening al voldoende.

Ik heb al heel lang niet gesport, of nooit gesport, kan ik dan zomaar beginnen?

Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die je wil gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan je begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.

Krijg ik een sportvoorziening vergoed?

Er zijn diverse mogelijkheden om een sportvoorziening gefinancierd te krijgen. Hieronder zetten we de meest voorkomende financieringsmogelijkheden voor je op een rij. Welke regeling betrekking heeft op jouw situatie is soms moeilijk in te schatten. Daar denken wij graag met je over mee. Tijdens een (klik naar formulier) kunnen wij op basis van jouw specifieke vraag een passend advies geven welke regeling in jouw situatie gehanteerd moet worden.

Zorgverzekering
Een zorgverzekeraar geeft alleen een vergoeding voor een voorziening als deze op medisch vlak noodzaak is voor het dagelijks leven. Sporten valt daar doorgaans niet onder, waardoor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar zeer uitzonderlijk is en sterk afhankelijk is van de hulpvraag.

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
Wanneer een voorziening zuiver en alleen tijdens werk wordt gebruikt zal je werkgever een verantwoording kunnen nemen om een vergoedingstraject in gang te zetten. Wij kunnen dan samen met jou alle wensen en eisen vertalen naar een aanvraag bij het UWV.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De WMO is een gemeentelijk orgaan. De regeling en mogelijkheden verschillen daardoor sterk per regio. De WMO heeft onder andere ten doel om mensen te kunnen laten participeren in onze samenleving. In geval van sportvoorzieningen gaat het dan vaak om deelname aan verenigingssporten, waarbij een aanpassing of speciale voorziening gewenst of noodzakelijk is.

Uniek Sporten
Wordt je aanvraag voor vergoeding bij alle bovengenoemde instanties afgewezen, dan kan je in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vergoeding via Uniek Sporten. Zij bieden een vergoeding van 85%, de overige %15 procent betreft een eigen bijdrage.. Meer informatie lees je op unieksporten/hulpmidddelen.

Particulier
Het is te allen tijden mogelijk om zonder gebruik te maken van financieringsstromen particulier een op maat gemaakte sportvoorziening te laten produceren door Livit. Samen stellen we dan een plan op waarin de wensen en eisen van uw voorziening omschreven staan en maken we heldere en transparante afspraken over de voorwaarden en kosten.

Meer vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Klik op de link voor meer veelgestelde vragen en antwoorden.

Naar veelgestelde vragen

Livit Magazine - Sport

Lees het Livit magazine over sport.

Lees

Boek weer fit na een beenamputatie

Lees

Voorstellen Expertiseteam

Al jaren helpt en begeleidt Livit door het hele land mensen die sporten of willen sporten, van recreatief bewegen tot topsport. Alle kennis en ervaring die we daarbij opgedaan hebben en dagelijks opbouwen komt bij ons Expertiseteam Sport bij elkaar. Zodat jij altijd het juiste advies, doorverwijzing en/of hulpmiddel krijgt, wat je sportvraag of wens ook is. Ze stellen zich graag aan je voor. Wil je advies van ons expertiseteam? Plan dan een gratis sportconsult!

Annemarie der Kinderen - Orthopedisch Adviseur

‘Sport kan een belangrijk onderdeel zijn in de verwerking en acceptatie van een handicap.’

Lees meer

Arne van Gils - Orthopedisch Adviseur

‘Sporten kan bijdragen aan een fijner en vrijer leven.’

Lees meer

Esther Robbertsen - Orthopedisch Adviseur

‘Het is mijn wens om mensen met orthopedisch hulpmiddel aan te moedigen om meer te bewegen en ze daardoor beter in hun vel te laten zitten.’

Lees meer

Janick van Hal - Orthopedisch Adviseur

‘Sporten is mooi, geeft je een doelstelling, beleving en een goed gevoel. Daarbij mag niks je in de weg staan.’

Lees meer

Jelmer Hofland - Orthopedisch adviseur

Jeroen ter Wengel - Orthopedisch Adviseur

‘Iedereen moet kunnen sporten, ook als je orthopedische schoenen draagt.’

Lees meer

Jurgen de Peffer - Orthopedisch Adviseur

‘Sporten verbindt. Zo beklom ik in 2017 samen met mijn schoonvader de Stelvio. Een onvergetelijke ervaring die we graag opnieuw willen doen, samen met mijn zoon zodra hij daar oud genoeg voor is.’

Lees meer

Kees Kroon - Orthopedisch Adviseur

‘Ik ga uitdagingen waarbij ‘out of the box’ gedacht moet worden niet snel uit de weg. Dus sporten met een orthopedisch hulpmiddel maak ik graag mogelijk!’

Lees meer

Marloes Backx - Orthopedisch Adviseur

‘Sporten draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid, maar ook aan de mentale gezondheid.’

Lees meer

Violette Kamper - Orthopedisch Adviseur

‘Wat soms onmogelijk lijkt, is met kleine stappen of doelen vaak toch bereikbaar.’

Lees meer

Onze sportpartners

Uniek Sporten

Livit is partner van Uniek Sporten. Op dit platform vind je veel praktische informatie en achtergrondverhalen over diverse sportmogelijkheden en vergoedingen. Zo biedt Uniek Sporten de mogelijkheid om je voorziening deels vergoed te krijgen. Laat je inspireren!

Laat je inspireren

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer