Gisteren heeft het Adelante Ziekenhuis in Hoensbroek het volgende persbericht verzonden.

klikprothese word uitgeprobeerd

PERSBERICHT

EERSTE REVALIDANT BIJ ADELANTE MET ‘KLIKPROTHESE’

Onlangs is bij Adelante voor het eerst een cliënt met een osseointegratieprothese gestart met revalideren. De cliënt heeft enkele jaren geleden zijn linker onderbeen laten amputeren, is dit jaar geopereerd in het Radboudumc en heeft nu een zogenoemde klikprothese waarmee hij bij Adelante gaat leren staan en lopen.

 

Osseointegratie is een term voor het proces van hechting van botcellen aan metaal. Bij mensen met een beenamputatie wordt een titanium implantaat geplaatst in de mergholte van het bot in de stomp. Door het gebruik van titanium met speciale coating hecht het bot zich aan het implantaat en zorgt zo voor een uiterst stevige binding. Het voelt weer als onderdeel van het lichaam en het bot kan weer op een normale manier belast worden. Voor de ingreep zijn twee operaties nodig. Eerst de bevestiging  van de titanium pen in het bot en een week of zes later volgt de operatie waarbij een kleine opening (stoma) in de huid wordt gemaakt en het verbindingsdeel aan de pen wordt vastgemaakt. Dit verbindingsdeel steekt door de stoma naar buiten. Deze geavanceerde prothesetechniek levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van patiënten met een beenamputatie.

 

Sinds 2009 voert Radboudumc dergelijke operaties uit en de cliënten revalideerden daar ook. Inmiddels is het ziekenhuis samenwerking aangegaan met Adelante. Hierdoor is het mogelijk de nabehandeling voor cliënten uit Zuid Nederland dichter bij huis te brengen. Een eerste aanzet is gedaan om te bekijken of de operaties op termijn ook in het MUMC kunnen worden uitgevoerd. De operatiewachtlijst bij het Radboudumc is namelijk erg lang.

 

Prothese

Adelante werkt op dit gebied samen met Livit Orthopedie. Speciaal opgeleide orthopedisch adviseurs van Livit plaatsen een klikadapter aan het verbindingsdeel waarop ze de prothese aansluiten en ze zijn verantwoordelijk voor het afstellen en uitlijnen van de prothese. Een week na de tweede operatie start de poliklinische revalidatie bij Adelante die zes weken tot drie maanden kan duren. Samen met het amputatieteam van Adelante gaat de revalidant aan de slag met het sterker en fitter maken van de stompspieren, met looptrainingen en bijvoorbeeld het verzorgen van de stoma. Niet iedereen komt in aanmerking voor een klikprothese. Bij mensen die roken, ernstige vaatproblemen hebben of overgewicht kan osseointegratie namelijk leiden tot ernstige complicaties.

 

____________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Anne van der Linden, senior communicatieadviseur Adelante, 06-51097792, a.linden@adelante-zorggroep.nl

 

Meer informatie

Adelante is een zorggroep voor algemeen specialistische en topklinische revalidatie en audiologische zorg, speciaal onderwijs, wonen en arbeidsrevalidatie met diverse locaties verspreid over heel Limburg. Ruim 1100 professionals en medewerkers ondersteunen volwassenen en kinderen die kampen met de gevolgen van een ziekte, aangeboren aandoening of ongeval. Adelante richt zich niet op de beperking maar op de mogelijkheden: wat kan er nog wèl! Ons motto: haal het beste uit jezelf!

www.adelante-zorggroep.nl

Terug naar overzicht

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer