Lancering Pré-Skin

Livit Pré-Skin siliconen polshand orthese

Het dragen van een orthese geeft een patiënt ondersteuning of verlichting bij het bewegen, of kan worden ingezet als onderdeel van een revalidatietraject na een operatie. Of het beoogde resultaat van de inzet van de orthese gehaald wordt, hangt voor een groot deel af van de therapietrouw van de patiënt. Een orthese moet daarom zo comfortabel mogelijk zitten en zo min mogelijk irriteren op de huid. Medisch siliconen is bij uitstek een geschikt materiaal, soepel op de huid en stevig genoeg om de juiste ondersteuning te bieden. Maar ook een siliconen orthese wordt dicht op de huid gedragen en zorgt hierdoor voor overmatig zweten en bacterievorming die stank en huidirritatie kan veroorzaken.
Siliconen zonder geur en irritatie

Binnen de innovatie-afdeling van Livit is men aan de slag gegaan met een nieuwe samenstelling van de medisch siliconen die de positieve eigenschappen van dit materiaal behoudt zonder dat deze geuren en mogelijke huidirritatie veroorzaakt. Door in de juiste verhouding antibacterieel materiaal aan de siliconen toe te voegen ontstond het juiste resultaat. Op zaterdag 10 maart 2018 lanceerde Livit tijdens het Polshand-Event, dat Livit voor ergotherapeuten van Handtherapie Nederland op haar productielocatie in Dordrecht organiseerde, de eerste lijn antibacteriële siliconen orthesen onder de naam Pré-Skin.

Uitvoerig getest

Voordat Livit het materiaal definitief in haar orthesen heeft verwerkt, zijn diverse laboratoriumonderzoeken uitgevoerd. Uit het gedane onderzoek blijkt dat ook bij herhaalde inzet de besmetting volledig werd afgedood, zowel bij middellang als lange termijn. Het onderzoek is uitgevoerd door WFC Analytics en BDW Bureau de Wit die in opdracht van Livit verspreid over vier weken 54 testplaatjes meerdere malen heeft besmet met E-coli stam, een bacterie uit de familie enterobacteria, die vaak gebruikt wordt als model voor bacteriën in het algemeen.
Eindconclusie is dat alle 54 plaatjes ook na een periode van 1 jaar (in een verjaringskast) nog steeds 99,9% bacterievrij zijn. Het volledige testrapport is op te vragen bij Livit Orthopedie

Testprotocol

– De test wordt uitgevoerd met een E.coli stam. De stam wordt vanuit de vriezer overgebracht in gebufferd pepton water en bij 37ºC gezet.
– Na 1 of 2 dagen wordt de suspensie overgebracht op trypton soy agar platen. De platen worden 1 of 2 dagen bij 37ºC geïntubeerd.
– Van de platen worden de kiemen afgeschraapt met een spatel en een paar ml fysiologische zoutoplossing.
– Ieder siliconen plaatje wordt eerst gedesinfecteerd door het een paar minuten in 70% ethanol te leggen
– Het plaatje wordt neergelegd op een stuk papier om te drogen aan de lucht
– Er wordt 0.3 ml E.coli suspensie aangebracht en er wordt een folie over gelegd zodat de suspensie goed verdeeld wordt over het hele oppervlak (van het folie). Het folie is iets kleiner dan het siliconen plaatje.
– De aangeënte plaatjes worden bij 35ºC gelegd bij een hoge luchtvochtigheid.
– Na 10 minuten, 1 uur of 4 uur worden het plaatje en de folie overgebracht in een steriele zak waar 10 ml gebufferd pepton water aan toe wordt gevoegd.
– Na goed mixen/wassen wordt van de bouillon een decimale verdunningsreeks gemaakt.
– Van de verschillende verdunningen wordt 1 ml overgebracht in een petrischaal. Aan de petrischaal wordt TBX agar toegevoegd en gemengd.

– De gevulde petrischalen worden 1 dag bij 44ºC geincubeerd.
– Testperiode loopt 4 weken
– Het aantal kolonies wordt geteld en het aantal E.coli kiemen per siliconenplaatje wordt dagelijks berekend.

Het volledige testrapport is op te vragen bij Livit Orthopedie.

De eerste positieve resultaten

Op dit moment draagt een eerste Livit-klant een orthese uit de Pré-Skin lijn. Deze klant heeft artrose in pols en duim, maar omdat zij ook last heeft van eczeem, veroorzaakten alle polshandvoorzieningen flinke jeuk. Het dagelijks goed reinigen van de (niet-siliconen) orthesen was vaak niet mogelijk, omdat de gebruikte materialen zich daarvoor niet leenden. De Pré-Skin antibacteriële siliconen OPH biedt haar een oplossing die geen extra huidproblemen veroorzaak en zo kan zij de polsorthese de hele dag dragen.

De voordelen op een rij

• Hygiënisch – dood 99.99% van de bacterien
• Geurloos
• Huidvriendelijk
• Draagcomfort van silliconen
• Livit kwaliteit

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Livit Pré-Skin, de laboratoriumonderzoeken of andere Livit innovaties? Neem dan contact met ons op informatie@livit.nl

Terug naar overzicht

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer