Van nooit meer lopen naar paralympisch triatleet

Het sportprotheseteam van Saskia

Livit begeleidt Saskia al jaren voor haar dagelijkse prothese. In 2014 kwam daar haar eerste sportblade bij. Sinds dat jaar sponsort Livit de sportprothesen van Livit. Haar vaste protheseteam bestaat uit Bas van den Brand en Jelmer Hofland, beide Orthopedisch Adviseur in Dordrecht. Samen met een team van artsen, specialisten binnen Livit en de coach van Saskia zetten zij alles op alles om Saskia zo snel mogelijk te laten zwemmen, fietsen en lopen. Hierbij telt elke seconde, zeker tijdens de wisselmomenten. Saskia: ‘Zonder mijn vaste Livit team zou ik niet zijn waar ik nu ben. Tuurlijk lever ik de prestaties, maar succes krijg je niet in je eentje!’

Paralympisch triatlete Saskia van den Ouden verloor in 2010 na een lange periode van ziek zijn en operaties haar linker onderbeen door een ongeneselijk goedaardig gezwel. Haar tot dan toe actieve leven van basisschool juf met 3 jonge kinderen kwam abrupt tot stilstand. Ze was aan een rolstoel gekluisterd en lopen – laat staan sporten – zou er niet meer inzitten. Saskia liet het daar echter niet bij zitten en met enorme wilskracht en doorzettings- vermogen lukte het haar om na een revalidatieperiode van maanden met ondersteuning van een prothese weer te lopen. Maar Saskia wilde meer. Ze wilde weer sporten en een echt vrij leven leiden.

Het leven van voor haar amputatie en dan het liefst nog een schepje er bovenop.

Hier met die rekening

Om weer te kunnen sporten had Saskia een sportprothese nodig, maar die werd niet vergoed door de verzekering. In een opwelling schreef ze het Radio 538 programma ‘Hier met die rekening’ aan, waarin Edwin Evers luisteraars de kans gaf hun droom waar te maken door de rekening te laten betalen door de sponsoren van het programma. Uit de honderden inzendingen werd Saskia’s brief geselecteerd en zo werd ze met duizenden luisteraars als getuige de eigenaresse van een sportprothese. Vol euforie kwam ze bij Livit die vervolgens haar eerste sportprothese vervaardigde; de eerste stap van een compleet nieuw hoofdstuk van haar leven. Het radioprogramma werd ook opgepikt door een medewerker van de Nederlandse Sport Bond en enkele weken later ontving Saskia een uitnodiging voor een talentendag. Daar werd ze vervolgens gescout door de Nederlandse Triathlon Bond en voor ze het zelf goed en wel in de gaten had was ze professioneel para-triatlete. En ook nog eens eentje met potentie tot goud op de Olympische Spelen!

Podiumbeest

Ze kon haar geluk niet op en vanaf 2013 tot en met 2015 was ze niet weg te slaan van het podium tijdens diverse EK’s en WK’s over de hele wereld. Niets leek haar nog in de weg te staan om het goud te veroveren op de Olympische Spelen 2016 in Rio. Tot de jury van het Olympisch Comité beoordeelde dat Saskia – ondanks haar onderbeenprothese – in een andere sportklasse thuishoorde. Deze ‘lichtere’ klasse was echter niet geselecteerd voor de spelen en Saskia zag haar droom in duigen vallen. Een zeer bittere pil. Lang heeft haar woede en teleurstelling echter niet geduurd en de volgende dag veroverde ze wederom een podiumplek. In haar nieuwe klasse, waarin zij dus de enige met een prothese was.

Door de knie

In de periode die volgde ging Saskia zich veel meer op haar ambassadeurschap richten en nam deel aan diverse sportprogramma’s en -evenementen om zo aandacht te vragen voor sporten met een functiebeperking. Wellicht kwam het omdat ze plots een relatief rustiger leven leidde, dat haar stomp nu serieus begon op te spelen. Na uitgebreid onderzoek bleek een tweede amputatie onafwendbaar. En zo ging Saskia op 16 februari 2017 opnieuw onder het mes en werd haar been tot door haar knie afgezet. Een zeer ingrijpende operatie, zowel fysiek als mentaal.

Van hier tot Tokio

Precies zoals het Saskia betaamt, herstelde ze ook dit keer weer wonderbaarlijk snel en was ze drie dagen na de operatie – geheel tegen het advies van de artsen – alweer in de sportzaal van het ziekenhuis te vinden. Er volgde een revalidatiejaar van vallen en opstaan, van alles opnieuw leren, inclusief lopen en hardlopen, van trial en error, aanlopen-duiken-zinken tot de eerste bescheiden successen en overwinningen. Inmiddels is Saskia weer lekker aan het trainen en voelt ze zich prima. Al is ze nog lang niet op haar oude niveau, het feit dat ze recent heeft gehoord dat haar paralympische klasse is geselecteerd voor de Spelen in Tokio in 2020 geeft haar een enorme drive. Saskia gaat ervoor. En Livit begeleidt haar; van hier tot Tokio!

 

Meer weten over prothesen? Kijk op Livit.nl/prothesen

 

Ervaringen van andere gebruikers

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

'Ik heb niet alleen het gevoel dat mijn vingers bewegen, ze bewegen ook echt'

Al mijn hele leven voel ik het bewegen van mijn vingers. Ook nadat mijn hand werd geamputeerd had ik het gevoel dat m’n vingers bewogen. Gelukkig maar, want dat is één van de voorwaarden om de Bebionic - een handprothese die de functie van de originele hand nabootst - te kunnen dragen.

Arie Rommers
Gebruiker van Livit bionische handprothese

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer