Dieuwertje heeft gewoon een heel leuk leven

De deur van de Livit vestiging in Den Bosch zwaait open en even later staat er een frisse, mooie, jonge dame bij de ontvangstbalie. Ze draagt een sportief kort rokje met hippe gympen eronder. En pas als je twee keer kijkt, zie je dat ze aan haar ene been een maillot en aan haar andere een hightech prothese draagt. Stoer en onopvallend tegelijk: ontmoet Dieuwertje de Milde!

Liever een been

Op haar 13e werd bij Dieuwertje botkanker geconstateerd. Aan de beenbesparende operatie hield ze een klapvoet over. Voor ‘slechts’ drie jaar, want op haar 16e kwam de kanker terug en dat kostte haar haar rechterlong en linkerbovenbeen. ‘Neem van mij aan, zo wil je niet wakker worden hoor. Maar als ik echt moet kiezen, mis ik liever een been dan een long.’ Dieuwertje is een nuchtere Brabantse met – hoe kan het ook anders – Friese roots. Ze heeft vandaag een afspraak bij onze orthopedisch adviseur Cornelis en moet daarna nog even langs haar werk, de redactie van Live It Magazine mag met haar mee. ‘Ik woon in Eindhoven, maar rij graag naar Den Bosch voor mijn prothese-afspraken met Cornelis. Hij is een geweldige vakman die precies snapt wat ik nodig heb en nooit zegt dat iets niet kan.’ Als hij even later binnenkomt, ontstaat er dan ook gelijk een geanimeerd gesprek over de nieuwste prothesecovers (afwerkingen, red.). Dieuwertje wil graag dat haar prothese wat ingekort wordt, waardoor ze nog rechter komt te staan en haar lijf vermoedelijk beter in balans zal zijn. Met een bovenmenselijke beenzwaai maakt haar prothese via Bluetooth contact met het programma waarin alle gegevens over haar prothese uitgelezen kunnen worden. Dieuwertje loopt al ruim twee jaar op deze zeer geavanceerde prothese met elektronische knie (de ‘Genium’ van Ottobock, red.). De knie is een soort mini-robot die zelfstandig realtime inschattingen doet van de bewegingen die Dieuwertje wil gaan maken en zich daarop aanpast/voorbereidt. Hierdoor loopt en beweegt Dieuwertje heel vrij en natuurlijk.

Richten op talenten

‘Behalve mijn been, mis ik dus ook een long en daarmee letterlijk de helft van mijn energie. Mijn vorige prothese moest ik zelf meer corrigeren en sloeg regelmatig uit bescherming op slot. Dat kostte me zoveel energie dat ik eigenlijk alleen nog maar kon werken, eten en slapen. Maar nu heb ik genoeg energie over voor een leuk leven. Daarbij werk ik in een kleine ruimte, waar ik snel en wendbaar moet zijn. Dat kan dit been aan. Echt geweldig!’ Dieuwertje wilde vroeger graag arts worden, die ambitie moest ze na haar ziekenhuiservaring laten varen. Maar er om treuren deed ze niet, want er zijn nog veel meer prachtige medische beroepen waarin zij prima ‘uit de voeten’ kan. Na de HAVO volgde ze de HBO opleiding MBRT, Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. ‘Die studie ging me gemakkelijk af. Studeren kun je namelijk behoorlijk goed zelf indelen, dus ook qua energieverdeling. En ik vond het ook gewoon super interessant.’ Na haar studie ging Dieuwertje aan de slag als allround röntgenlaborante en na een uitstapje in de nucleaire geneesmiddelen is ze bij Bevolkingsonderzoek Zuid terechtgekomen.’Echt een fijne werkgever, die vanaf het eerste gesprek altijd naar mijn kwaliteiten heeft gekeken en niet naar mijn beperkingen.’

Een voetje tekort

Het is tijd dat Dieuwertje ons een kijkje geeft op haar bijzondere werkplek: een mobiele trailer die ingericht is als onderzoeksruimte voor borstkankeronderzoek. De trailer staat momenteel voor een paar maanden op een parkeerplaats in Oss. Van daaruit zullen Dieuwertje en haar team weer verder trekken naar de volgende plaats. Tot ze na twee jaar de hele regio hebben gehad en weer van voren af aan beginnen. ‘Ik werk drie dagen in de week en zie per dag tussen de 20 en 25 klanten. Dat is best aanpoten. De uitdaging zit er dan ook vooral in om een klant zo snel mogelijk op haar gemak te stellen, scherpe foto’s te maken en haar met een beter gevoel te laten gaan, dan ze kwam. Eigenlijk lukt dat altijd. Daarnaast is het ook aan ons om een goede eerste diagnose voor de arts op te stellen, die de definitieve uitslag maakt en met de klant deelt. Ik vind het dankbaar werk om bij te mogen dragen aan het vroegtijdig opsporen van borstkanker. Dat maakt de kans op genezing stukken groter.’ Dieuwertje werkt met drie collega’s in een relatief kleine ruimte en dan moet je goed met elkaar door een deur kunnen. ‘We hebben echt een superleuk team, bespreken van alles en hebben veel lol. En we staan altijd voor elkaar klaar. Zo kwam er eens een dame in een rolstoel voor het onderzoek. Ik had haar net in de juiste positie, maar door de brede rolstoel stond ik helemaal klem met mijn prothesebeen en kon geen kant meer op. Ik moest een collega roepen omdat ik letterlijk een voetje tekort kwam. Daar hebben we hartelijk om gelachen en dame in de rolstoel ook!

Doe maar gewoon

Dieuwertje wekt de indruk dat ze haar leven prima op orde heeft. Wat zijn haar levenswijsheden? ‘Ik denk dat ik gewoon heel nuchter en realistisch ben. Als je torenhoge ambities hebt die je door je functiebeperking nooit zult halen, dan kun je óf je hele leven gefrustreerd zijn óf je ambities bijstellen en zorgen dat je alles haalt uit wat je wel kunt. En geniet daar gewoon van. Daarbij verdeel ik mijn energie gewoon goed, zo haal ik meer uit mijn dag.’ We horen Dieuwertje vaak het woord ‘gewoon’ gebruiken, zit daar soms de sleutel tot haar succes? ‘Misschien wel. Ook al mis je een been, je kunt ook best gewoon doen. Je bent niet ‘verwendicapt’ of zo.’

 

 

 

Ervaringen van andere gebruikers

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

'Ik heb niet alleen het gevoel dat mijn vingers bewegen, ze bewegen ook echt'

Al mijn hele leven voel ik het bewegen van mijn vingers. Ook nadat mijn hand werd geamputeerd had ik het gevoel dat m’n vingers bewogen. Gelukkig maar, want dat is één van de voorwaarden om de Bebionic - een handprothese die de functie van de originele hand nabootst - te kunnen dragen.

Arie Rommers
Gebruiker van Livit bionische handprothese

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer