‘Een hulpmiddel? Ik zie dit gewoon als mijn eigen been’

Sinds maart 2016 gaat het beter dan ooit met me. Mijn kunstbeen met elektrische enkel zorgt ervoor dat ik mijn leven als nooit tevoren leef. En, ik vraag mezelf weleens af wat mensen met ‘een hulpmiddel’ bedoelen? Ik heb helemaal geen hulpmiddel. Dit is mijn been, gewoon, iets dat van mij is. Niet iets dat je in de winkel kunt kopen.

Ik voelde me geen meisje

M’n orthopedische schoenen werden door de schoenmaker aangepast. De koker in de schoen werd verbloemd door van de schoen een laars te maken. Ik was zestien en wilde me een meisje voelen en zijn net als iedereen. Pas op m’n 25e durfde ik ‘normale’ orthopedische schoenen te dragen. Ik moest ze dragen, omdat mijn linkerbeen niet correct groeide als gevolg van een spina bifida occulta (verborgen open rug, red.). Dit is bij mijn geboorte niet aan het licht gekomen. Na veel ellende en voetoperaties is pas op mijn achttiende het tethered cord syndrom (aandoening waarbij ruggenmerg vastzit in afwijkend weefsel, red.) gediagnosticeerd. Toen vielen de puzzelstukjes op z’n plek en was duidelijk waar mijn klachten door ontstonden.

Zand onder m’n voeten

Ik heb op mijn 44e één van de mooiste ervaringen van mijn leven beleefd. Mijn vriend en ik gingen naar het strand van Boulogne. Het strand betekende 43 jaar lang voor mij: Op de boulevard kijken naar het zand en de zee. M’n vriend en ik keken elkaar aan, en hij zei: ‘Kom, we doen het gewoon. Ik ben bij je en help je waar nodig’. We zijn het strand op gelopen. Ik, voor wie dat onmogelijk was, zand onder m’n voeten, op het strand lopen. Gesteund door de sterke arm van mijn vriend en m’n wandelstok liepen we voorzichtig richting de rand van de branding. Ik keek om naar het stipje aan de boulevard. Dat was onze auto. Ik besefte me dat ik vanaf daar was komen lopen. Ik kon niet stoppen met lachen van geluk.

Spannende capriolen

Mijn onderbeen is in september 2015 geamputeerd. In de jaren daarvoor zijn twee tenen, los van elkaar, geamputeerd na verscheidene infecties in mijn voet en botten. Zes weken na de operatie kreeg ik mijn kunstbeen. Bij het revalidatiecentrum ben ik met een team van fysiotherapeuten en een fantastische stagiair aan de slag gegaan om te kijken wat ik kon. We haalden daar de raarste capriolen uit, zoals door grind lopen en over rotsblokken klimmen. Die laatste ervaring zou me nog van pas komen, toen ik met m’n dochter en vriend een dagje naar Pairi Daiza in Brugelette, België, ging. Zij geven aan invalidevriendelijk te zijn. Mooi niet, dus. Heuvel op, heuvel af. Het hele park door. Om de apen te zien moesten we via, jawel, rotsblokken omhoogklauteren richting een bankje. Één keer raden wie er vanaf dat bankje apen gezien heeft die middag?

De goede maatschappij

Ik vind dat de maatschappij goed voor me is, dus doe ik wat terug voor de maatschappij. Ik werk één dag per week als vrijwilliger bij het bejaardentehuis in de buurt. Lekker met die oudjes, die zo down-to-earth en ontzettend grappig zijn. Op vrijdagmiddag is de beautyverwendag. Dat is fantastisch. Ik help met organiseren en ben er de hele middag bij. Soms wordt me zelfs gevraagd een snor weg te halen, dan ben ik een soort schoonheidsspecialiste. Tussendoor zorg ik voor koffie. ‘Wilt u nog koffie?’, vroeg ik aan een van de dames. In Brabant zeggen we ‘nie te veul koffiedrinken, daar worre lilluk van’. Ze twijfelde of ze nog een kopje zou nemen. Ik zei ‘benne ge bang da ge der lilluk van wordt? We zijn hier op een beautydag, dat lossen we zo wel weer op’, haha!

Een gezond lichaam en een heldere geest

Mijn visie op een gezond en goed functionerend menselijk lichaam, is een lichaam dat zo veel mogelijk in beweging is. Van stilzitten raakt het lichaam ‘op slot’. Tegen m’n kinderen zeg ik ‘kom achter die spelcomputer weg en ga naar buiten, ga lekker bewegen’. Een lichaam hoort niet stil te zitten, vind ik. Als je beweegt voel je je lichamelijk en mentaal veel fitter. Sinds maart 2016 loop ik weer als een tierelier en grijp ik ieder moment aan om in beweging te zijn.

Ervaringen van andere gebruikers

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer