Haar beperking bracht Lisa in de topsport

Spastische verlamming

 

Speelt je beperking dan geen rol?

‘Nee, daar ben ik eigenlijk totaal niet mee bezig. Maar inderdaad, tijdens het hardlopen en verspringen kan mijn arm verkrampen. Daarvoor draag ik ’s nachts een brace. Deze rekt mijn arm op en zorgt ervoor dat die niet de hele tijd verkrampt. Ik ben nu samen met Martin, mijn Orthopedisch Adviseur, een nieuwe brace aan het testen. Die rekt veel meer, dat voelt niet tof, maar gaat me als het goed is overdag wel veel meer vrijheid geven. Ik ben benieuwd!’

Mijn doel is een plek in het paralympisch atletiekteam voor tokio 2020

Lisa is een mooie meid die bruist van de energie en een duidelijk doel voor ogen heeft: ‘Ik zet in op een plek voor de 100 meter sprint en speerwerpen in het paralympische atletiekteam dat in 2020 naar Tokio gaat.’ Vlak na haar geboorte kreeg Lisa, ten gevolge van de bacterie pneumokok hersenvliesontsteking. Ze hield er een eenzijdige spastische verlamming aan de rechterzijde van haar lichaam aan over. Haar ouders vielen van hun roze wolk en haar eigen toekomst lag voordat ze 1 jaar was al aan duigen. Toch??

‘Nee hoor, totaal niet’ vertelt Lisa. ‘Ik heb zes dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis gelegen en toen stonden mijn ouders inderdaad doodsangst uit. Maar daarna herstelde ik vrij snel en heb er alleen een spasme aan mijn arm en wat moeite met lopen en leren aan overgehouden.’

Je hebt moeite met lopen? En dan ben je Nederlands kampioen op de 100 meter sprint? Hoe dan?

‘Ik heb gewoon onwijs veel plezier in bewegen en heb nooit hulp willen aanvaarden. Vanaf begin af aan wilde ik alleen maar aan de bak en heb me nooit afgevraagd of ik iets wel zou kunnen. Ik werd dan ook niet ‘revalidatie-moe’ maar ‘thuis-moe’. Mijn ouders werden gek van mijn onrust’, lacht Lisa. Op dit moment traint Lisa vijf dagen per week en tijdens haar twee vrije dagen werkt ze bij de Jumbo om het geld voor haar sport bij elkaar te krijgen.

En hoe ben je in aanraking gekomen met topsport?

‘In 2013 werd ik door mijn revalidatiearts in het revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven uitgenodigd voor een sportdag. Daar werden verschillende sporten aangeboden en tests afgenomen. Eigenlijk sprak geen enkele sport me toen aan, maar omdat ik zo goed uit de tests kwam, werd ik uitgenodigd voor een Paralympische Talentendag. Hier werden vier sporten aangeboden: rolstoelbasketbal, zwemmen, tafeltennis en atletiek. Ik wilde graag zwemmen en had niets met atletiek, dat leek me veel teveel lopen. Maar ik scoorde er enorm op, zal je net zien!’

En Toen?

‘Kreeg ik een vervolgtraining en werd ik op advies van die trainer lid van de atletiekclub Helmond, mijn woonplaats. Daarnaast ging ik een keer per maand naar Papendal om te trainen. Ik bleek talent te hebben en daardoor ging ik het steeds leuker vinden en werd ik fanatieker.

Toekomstdroom?

‘In 2017 heb ik van de Burgemeester van Helmond een jeugdlintje en een sportpenning in ontvangst genomen. Dat vond ik echt een ontzettende eer. En ik zie het als een hele mooie voorloper om in 2020 een medaille op de Paralympics in Tokio te mogen ontvangen, want daar ga ik voor! En mijn motto? Dat je gewoon alles moet proberen en ondertussen moet genieten van het leven!’ Ik wens dat iedereen gaat sporten, met of zonder beperking. En als sportambassadeur van de stad Helmond, moet ik natuurlijk het goede voorbeeld geven!’

 

Meer weten over orthesen? Kijk op Livit.nl/orthesen

 

Ervaringen van andere gebruikers

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

'Ik heb niet alleen het gevoel dat mijn vingers bewegen, ze bewegen ook echt'

Al mijn hele leven voel ik het bewegen van mijn vingers. Ook nadat mijn hand werd geamputeerd had ik het gevoel dat m’n vingers bewogen. Gelukkig maar, want dat is één van de voorwaarden om de Bebionic - een handprothese die de functie van de originele hand nabootst - te kunnen dragen.

Arie Rommers
Gebruiker van Livit bionische handprothese

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer