‘Doordat ik weer beweeg, ben ik ook vrolijker’

Geen pijn aan je been hebben is normaal. Door dystrofie (chronische pijnaandoening als gevolg van een operatie, red.) is mijn linkerbeen supergevoelig en pijnlijk. Soms wordt mijn been paars van kleur en geeft het een kloppend gevoel. Ik ben zestien en ik wil zijn als normale meisjes en geen pijn aan mijn been hebben. Sinds mijn nieuwe school heb ik vrienden die me begrijpen en gaan we in het weekend naar de film of spelen we spelletjes. Hele normale dingen, eigenlijk.

Behulpzame buurvrouw

Op m’n 7e kreeg ik ACNES (afgeknelde zenuwtakjes in buikwand, red.). Dat is behandeld met pijnbestrijding. Dat hielp, maar de behandeling heeft een ontstekingsreactie veroorzaakt. Daardoor heb ik dystrofie opgelopen. De pijn aan m’n been was ondraaglijk en ik belandde in een rolstoel. Tot m’n veertiende, toen mijn buurvrouw, die ook dystrofie heeft, vertelde over een steunkous die ze draagt en waar ze veel baat bij heeft. Ze vermoedde dat het mij ook zou kunnen helpen. Ik ben nu zestien en draag de steunkous twee jaar. Ik ben de buurvrouw dankbaar, want de kwaliteit van mijn leven is sindsdien enorm toegenomen.

Doe maar niet open

Sinds ik de steunkous draag ben ik langzaamaan fysieke dingen aan het oppakken. Soms doe ik mee met gym, maar dat is vaak niet meer dan een paar ballen met een klasgenoot overgooien. Voor de les help ik de leraar met de gymzaal klaarzetten. Mijn fysiotherapeut raadt me aan om te zwemmen. Bij die bezigheid ben je gewichtsloos en heb ik minder pijn aan m’n been. Tijdens het zwemmen draag ik een aparte steunkous. Ik zie m’n fysiotherapeut twee keer per week. Ik legde hem uit dat ik tintelingen in m’n been voel, een ‘kloppend gevoel’, noemde ik het. ‘Doe maar niet open’, grapte hij.

Fysieke beweging doet me goed. Ik merk dat ik beter in m’n vel zit sinds ik weer een beetje kan sporten. En ik ben veel mobieler, zodat ik meer buiten kom en bijvoorbeeld naar mijn favoriete voetbalclub kan.

De winkel

De pijn aan mijn been is soms zo heftig dat ik niet naar school kan. Ik slik morfine om de pijn te onderdrukken. Dat is niet binnen een paar dagen over. Er zijn perioden dat ik een aantal maanden thuis ben. Dat ritme past niet bij een reguliere middelbare school. Ik doe sinds het schooljaar 2012/2013 de praktijkschool, in de richting winkel. Hiervoor deed ik horeca, maar dat is fysiek gezien geen goed idee voor mij. Binnenkort ga ik stagelopen in een winkel en wil ik alles leren hoe je met klanten omgaat, hoe een winkel gerund wordt en hoe een kassasysteem werkt. Na mijn opleiding ga ik het liefst in een kledingwinkel werken.

Ervaringen van andere gebruikers

‘Scootmobiel? Nee joh, ik loop zelf’

Ik heb een deugniet van een kleinzoon: Hij stak z’n kleine voeten laatst zo in m’n orthopedische schoenen. Dat was één van de weinige momenten dat ik ze niet droeg, want ik heb ze bijna altijd aan. Met de schoenen kan ik weer wandelen. Dat is voor mij al heel wat, want ik heb ook twee nieuwe knieën. Voor de toekomst heb ik een doel gesteld; een half uur wandelen in het park bij mij in mijn buurt. Als het even kan met die kleine erbij.

Anneke Otten
Gebruiker van Livit semi-orthopedische schoenen (OSB)

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

We vragen regelmatig aan onze klanten of ze tevreden zijn. Livit wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8,2 (gemiddelde over de afgelopen 2 maanden).

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer