‘De beenspalk is naar Tatum vernoemd’

Mijn zesjarige dochter Tatum draagt sinds haar derde een beenspalk. En niet zomaar één, want de spalk – Orteam evo Tatum – is naar haar vernoemd. Tatum heeft cerebrale parese (hersenbeschadiging met bewegingsstoornis als gevolg, red.) waardoor haar linker lichaamshelft spastisch is verlamd. De beenspalk geeft haar bewegingsvrijheid terug. Nu doet ze regelmatig mee met gym en is ze zelfs met theater bezig.

Cerebrale parese

Tijdens Tatums zwangerschap waren er een aantal dagen dat ze rustiger was dan normaal. Een scan vond geen bijzonderheden, en ons werd geadviseerd het in de gaten te houden. Bij de geboorte bleek het helemaal niet goed te zijn: Tatum werd geboren zonder hartslag. Ze is succesvol gereanimeerd en toen naar het kinderziekenhuis gebracht waar een hersenscan is gemaakt. Daaruit bleek dat ze cerebrale parese heeft opgelopen en dat de oorzaak niet de reanimatie was, maar iets dat in een eerder stadium is gebeurd. Zo werd duidelijk dat de hersenschade tijdens die rustige dagen van de zwangerschap is ontstaan. Ze blijkt in mijn buik een herseninfarct gehad te hebben.

De Orteam evo Tatum

Mijn vader is werkzaam bij Livit waar studie gedaan was naar een nieuw type beenspalk. Door het korte lijntje naar mijn vader is Tatum voorgesteld om het te testen. Dit gebeurde bij Livit en in het looplab van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. De tests waren positief, alleen was er nog geen naam voor de spalk. Zo is de Orteam evo Tatum geboren.

Keihard rennen

Tatum heeft door de beenspalk haar zelfvertrouwen teruggekregen. Zonder de spalk, als het heel warm is laat ze ‘m weleens links liggen, struikelt ze makkelijk. Ze zegt dan: ‘M’n tenen klappen dubbel’. Dat komt door de spasmes. Nu is dat anders. Als ik haar ophaal van school en ze is aan het spelen met andere kinderen zie je bijna niet dat ze ‘anders’ is. Ze rent keihard over het schoolplein en is bijna de snelste van iedereen.

Doe maar gewoon

De kinderen in haar klas en de leraren gaan goed met haar om. Ze is gewoon één van de kinderen en doet zoveel als mogelijk mee met alle lessen. Hoewel ‘gewoon’, het is gewoon geworden. Mijn man en ik vinden Tatum niet zielig en willen al helemaal niet dat anderen dat vinden. Aan het begin van ieder schooljaar stuur ik de ouders van de kinderen in de klas en de leraren namens Tatum een brief. Daarin staat wat cerebrale parese inhoud en wat het voor Tatum betekent. Ik wil daarmee bereiken dat ze de spalk niet als ‘gedoe’ gaan zien. Tatum vindt het net als ieder meisje leuk om met poppen te spelen en ik hoop dat dat de boventoon blijft voeren.

Naar Broadway

Tatum is een echte doorzetter. Ze is geen kindje dat zegt: ‘Ik kan dit niet’. Als het even tegenzit, verbijt ze haar gezicht en gaat het vol goede moed een tweede of derde keer proberen. Ze heeft geleerd om te knippen met een schaar. Dat ziet er anders uit dan bij jou en mij, maar ze kan het wel. Rekenen en ruimtelijk inzicht zijn lastig voor haar. Ik ben zelf leerkracht en help haar thuis, zodat ze niet achteropraakt. Tatum zwemt regelmatig en doet aan theater. Dat vindt ze superleuk. En met haar karakter staat ze nog een keer op Broadway ook, haha.

Ervaringen van andere gebruikers

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer