Tromboflebitis

  Wat is tromboflebitis?

tromboflebitisTromboflebitis heet ook wel een aderontsteking. De ontsteking ontstaat in en rondom het oppervlakkig gelegen bloedvat. Het aangedane lichaamsdeel is meestal het onderbeen. Tromboflebitis ontstaat door een stolsel van bloed in de ader. Zo’n stolsel in een bloedvat wordt ook wel trombose genoemd. Bij trombose is er sprake van bloedstolsel in een bloedvat. Het stolsel kan gaan groeien en daardoor het bloedvat blokkeren.

  Wat zijn de symptomen van tromboflebitis?

Onderstaand ziet u de symptomen van tromboflebitis:

  • Een zichtbare dikke, harde kabel op het aangedane lichaamsdeel
  • Huid ziet er dik en rood uit
  • Pijnklachten

  Wat zijn de oorzaken van tromboflebitis?

De oorzaak van tromboflebitis is een stolsel in een bloedvat. Dit wordt ook wel trombose genoemd. Het stolsel zorgt ervoor dat cellen van het afweersysteem worden aangetrokken. Die proberen vervolgens de bloedprop op te ruimen. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie rondom het bloedvat.

Er zijn een aantal risicofactoren voor een stolsel in het bloedvat:

  • Gebruik van anticonceptiepil
  • Zwangerschap
  • Langdurig in een ziekenhuisbed liggen
  • Na een operatie
  • Na een ongeluk
  • Stollingsstoornissen

  Hoe kan tromboflebitis behandeld worden?

Als er een stolsel in het bloedvat zit, dan loopt de druk in dat bloedvat op. Vocht en bloedcellen kunnen door de druk vanuit het bloedvat in de weefsels van het been terecht komen en dit kan dan gaan ontsteken. Steunkousen zorgen voor tegendruk waardoor vocht en bloed in het bloedvat blijven. Door de tegendruk van de kous gaat het bloed sneller gaan stromen. Deze snellere bloedstroming kan bijdragen aan het oplossen van het stolsel.

Zorg ervoor dat u in beweging komt. Als u te lang stilzit of ligt, zal tromboflebitis toenemen.

Als u last heeft van overgewicht, is afvallen een goede optie om tromboflebitis tegen te gaan. Denk hierbij aan voldoende in beweging komen en gezond eten.

Ten slotte kunnen er antistollingsmedicijnen worden ingezet. Hierdoor wordt de stolling van het bloed geremd.

Steunkousen bij Livit aanmeten

Steunkousen of therapeutisch elastische kousen geven u veel verlichting als u last heeft van de doorbloeding van uw armen of benen. Onze consulenten meten op meer dan 400 locaties in het land steunkous aan.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken