Reizigerstrombose

Wat is reizigerstrombose?

reizigerstrombose reizen steunkousReizigerstrombose is een vorm van trombose die is ontstaan als gevolg van langdurig stilzitten tijdens een reis. Het komt vooral voor na een lange vliegreis, maar het kan ook optreden na een lange auto-, bus-, of treinrit. Trombose houdt in dat er een bloedstolsel ontstaat in een bloedvat. Als dit stolsel groeit, kan het zorgen voor een blokkade in het bloedvat.

De reden dat een trombose vaak optreedt na een lange reis, is omdat u tijdens een vliegreis of autorit lange tijd achtereen stilzit. Als het bloed trager stroomt, neemt de kans op een stolsel toe. Met name bij reizen waarbij u langer dan 6 uur achtereen stilzit. Reizigerstrombose kan levensgevaarlijk worden op het moment dat een stolsel doorschiet naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, het hart of het hoofd.

Wat zijn de symptomen van reizigerstrombose?

De symptomen waaraan u reizigerstrombose kunt herkennen, kunnen ook nog optreden een tijd na uw reis. Dus ook als de symptomen in de dagen na de reis optreden, raadpleeg dan een arts. Bij reizigerstrombose horen de volgende symptomen:

 • Zwelling van uw voet, enkel of been.
 • Uw been voelt warm aan.
 • Een gespannen huid.
 • Verkleuring van uw huid (rood of blauw).
 • Benauwdheid
 • Aderen aan het oppervlak zijn plots zichtbaar.

Wat zijn de oorzaken van reizigerstrombose?

De grootste oorzaak van reizigerstrombose is lang stilzitten (vier uur of langer) in dezelfde houding. Wanneer u op een gewone dag regelmatig beweegt, fungeren uw kuitspieren als het ware als een pomp. Ze helpen om het bloed, tegen de zwaartekracht in, terug te laten stromen naar het hart. Als u lang stilzit worden deze spieren niet gebruikt, en hierdoor wordt de gehele bloedstroom vertraagd. Dit kan ervoor zorgen dat er kleine bloedstolsels ontstaan. Deze kunnen samenklonteren in een bloedpropje dat een ader (gedeeltelijk) kan afsluiten.

Naast lang stilzitten zijn er nog een aantal andere oorzaken die het risico op reizigerstrombose kunnen vergroten. Tijdens een lange zit zullen veel mensen met hun benen over elkaar zitten. Dit vertraagt de bloedstroom nog meer omdat hierdoor de bloedvaten in de benen in zekere mate worden afgekneld. In het vliegtuig zijn ook uitdroging, lage luchtdruk en het lagere zuurstofgehalte factoren die ervoor kunnen zorgen dat bloed sneller stolt dan normaal.

Hoe kan reizigerstrombose behandeld worden?

Het dragen van steunkousen helpt trombosevorming tegen te gaan. Deze kousen oefenen druk uit op uw benen, wat de bloedcirculatie bevordert. Via onze webshop Steunkousen.nl kunt zelf gemakkelijk zelf modieuze en kwalitatief goede steunkousen aanschaffen tegen een voordelige prijs.

Verder bestaat de behandeling tegen reizigerstrombose uit het voorschrijven van antistollingsmedicijnen. Deze worden ook wel bloedverdunners genoemd. Deze medicijnen verlagen de kans op nieuwe stolsels. Ook zorgen ze ervoor dat de kans op schadelijke gevolgen van de huidige bloedstolsels wordt verlaagd. Bestaande stolsels zullen meestal echter niet volledig verdwijnen met behulp van antistollingsmedicijnen. Krijgt u dergelijke medicatie voorgeschreven, houdt u er dan wel rekening mee dat u niet langer bepaalde soorten pijnstillers kunt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld niet langer Ibuprofen, dicofenac of NSAID’s gebruiken. Het is belangrijk om medicatiegebruik met uw arts te overleggen.De behandeling van etalagebenen begint bij het aanpassen van de leefstijl. Zo wordt er geadviseerd niet te roken, af te vallen in geval van overgewicht, gezond te eten (veel groente en fruit, en weinig verzadigde vetten) en veel te bewegen. Naast het aanpassen van de leefstijl kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven om bijvoorbeeld uw cholesterolgehalte, bloedsuiker of bloeddruk onder controle te houden.

Wat zijn goede oefeningen bij reizigerstrombose?

Tijdens een lange reis kunt u de volgende oefeningen ieder uur doen om de kans op reizigerstrombose zo klein mogelijk te houden:

 • Til uw hielen op en druk tegelijkertijd uw tenen tegen de grond, zodat de spanning in uw kuiten toeneemt. Doe dit daarna andersom, til nu juist uw tenen op terwijl u uw hielen naar beneden duwt. Herhaal dit een aantal keer.
 • Hef uw been een stukje omhoog, en maak vanuit de enkel draaibewegingen links- en rechtsom. Herhaal dit een aantal keer.
 • Verplaats uw voeten iets uit elkaar en naar voren, schud nu uw benen los.
 • Indien mogelijk, wandel een stukje op het gangpad.

Naast deze oefeningen zijn er nog een aantal andere adviezen die u kunt opvolgen om reizigerstrombose te voorkomen:

 • Tijdens een autoreis: neem iedere 2 een pauze waarbij u uit de auto stapt en even de benen strekt.
 • Draag comfortabele kleding die nergens knelt.
 • Drink genoeg water: 500ml per uur.
 • Draag reiskousen tijdens uw reis.

Welke producten kunnen helpen bij reizigerstrombose?

Steunkousen,compressie kousen of speciale reiskousen, zijn kousen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden, zo neemt de kans op trombosevorming in de benen af.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Steunkousen online kopen

Een stel steunkousen of reiskousen aanschaffen? Steunkousen.nl is onze webshop voor kwalitatieve en voordelige steunkousen.

Naar webshop Steunkousen.nl

Kom langs bij Livit

Nog niet klaar om meteen steunkousen aan te schaffen? Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

 

cta image

Maak een afspraak

Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden. Maak vandaag nog een afspraak - wij bevinden ons op meer dan 400 locaties in het land.

Afspraak maken