Post trombotisch syndroom (PTS)

  Wat is het post trombotisch syndroom (PTS)?

trombose beenDe chronische aandoening post trombotisch syndroom (PTS) houdt in dat de vaatklepjes zijn beschadigd en niet meer goed functioneren. Dit is een van de gevolgen van trombose. Als de vaatklepjes door trombose beschadigd zijn, stroomt het bloed langzamer in de ader. Hierdoor ligt het bloed uiteindelijk stil en is er een kans dat het in andere weefsels terechtkomt. De afvalstoffen in het bloed zorgen ervoor dat er ontstekingen kunnen ontstaan.

  Wat zijn de symptomen van het post trombotisch syndroom (PTS)?

Onderstaande symptomen komen voor bij het van het post trombotisch syndroom:

  • Glanzende, dunne huid
  • Vermoeidheid
  • Kramp in ledematen
  • Vochtophoping (neemt meestal toe in de loop van de dag)
  • Rode of bruine verkleuring van de huid
  • Pijnklachten
  • Jeuk en tintelingen

  Wat zijn de oorzaken van het post trombotisch syndroom (PTS)?

Mensen die lijden aan trombose lopen een groot risico om het post trombotisch syndroom te krijgen. Dit hangt af van drie verschillende factoren:

  1. De grootte van de bloedprop. Hoe groter de bloedprop, hoe groter de kan dat de klepjes zijn beschadigd en niet goed meer functioneren.
  2. Het aangedane lichaamsdeel. Hoe hoger de trombose in het been zit/heeft gezeten, hoe grotere kans op post trombotisch syndroom.
  3. De periode van de trombose. Hoe sneller de resultaten van de behandeling zichtbaar werden, hoe kleiner de kans op post trombotisch syndroom.

  Hoe kan het post trombotisch syndroom (PTS) behandeld worden?

Ten eerste kunnen er antistollingsmedicijnen worden voorgeschreven, waardoor stolling van het bloed wordt geremd. Daarnaast kan het dragen van therapeutische steunkousen  een oplossing bieden. Steunkousen zijn kousen  die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl. Zorg ook dat u in beweging komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lopen en fietsen. Draag hierbij steunkousen. Als er sprake is van overgewicht, dan is afvallen ook een oplossing. Zorg ervoor dat u voldoende beweegt en gezond eet. Draag geen strakke kledingstukken, omdat dit kan knellen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

Steunkousen bij Livit aanmeten

Steunkousen of therapeutisch elastische kousen geven u veel verlichting als u last heeft van de doorbloeding van uw armen of benen. Onze consulenten meten op meer dan 400 locaties in het land steunkous aan.

Maak een afspraak
cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken