Klimvinger

  Wat is een klimvinger?

klimvingerEen klimvinger is een blessure die bijna alleen bij de sport klimmen voorkomt. De pijnklachten bevinden zich aan de voorkant van een of meer vingers. Meestal is dit de ringvinger en/of middelvinger. Deze vingers dragen namelijk het grootste deel van het lichaamsgewicht.

Normaal gesproken zitten de pezen van de vingers vast door middel van een soort ringbandjes. Ze worden hierdoor tegen het bot aangehouden. Deze ringbandjes worden ook wel pulleys genoemd. De pulleys zijn van belang, anders zouden de buigpezen niet meer tegen het bot liggen en naar voren schieten. Bij het gedeeltelijk of volledig scheuren van de pulleys, is er sprake van een klimvinger. De buigpees komt dus hierdoor los van het bot.

  Wat zijn de symptomen van een klimvinger?

Onderstaand ziet u een lijstje van de symptomen die optreden bij een klimvinger:

  • Pijnklachten aan de voorzijde van de vinger.
  • Zwelling.
  • Druk zetten op de aangedane vinger veroorzaakt pijn.
  • Het buigen van de vingers veroorzaakt pijn.
  • Het losgaan van de buigpees is zichtbaar bij het scheuren van de pulleys.

  Wat zijn de oorzaken van een klimvinger?

Een klimvinger ontstaan vaak door een incident tijdens het klimmen. Denk hierbij aan uitglijden of naar beneden vallen. De klimmer probeert de klimmuur vast te grijpen, waardoor een plotselinge kracht op de vingers komt te staan. De pulleys kunnen maar een beperkte hoeveelheid kracht opvangen. Als de kracht te groot wordt op de pulley, kan de pulley gedeeltelijk of volledig scheuren.

De pulleys kunnen ook geleidelijk beschadigd raken, door bijvoorbeeld constante kleine overbelasting.

  Hoe kan een klimvinger behandeld worden?

Rust nemen is van belang voor het herstel van een klimvinger. Dit kan 3 tot 6 weken duren. U kunt hierbij een spalk of tape inzetten. Door het dragen van de spalk krijgt de buigpees in uw vinger rust, waardoor deze kan herstellen. Ook kunt u hulp vragen aan een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal u begeleiden tijdens het proces om vervolgens de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de aangedane vinger te verbeteren.

Als bovenstaande behandeling niet werkt, kan er een operatieve behandeling plaatsvinden. Een operatie is bijvoorbeeld noodzakelijk als er meerdere pulleys volledig gescheurd zijn.

  Wat zijn goede oefeningen bij een klimvinger?

Onderstaand ziet u een aantal oefeningen die u kunt uitvoeren als u last heeft van een klimvinger. Als er tijdens de oefeningen pijn ontstaat, stop dan direct. Als er irritatie optreedt, moet het binnen 30 minuten na het uitvoeren van de oefening verdwenen zijn. Als dit niet het geval is, voer de oefening dan niet meer uit.

Vinger buigen

Buig met de wijsvinger van uw niet-aangedane hand de knokkel. Duw vervolgens het eindkootje zover mogelijk naar binnen.

Klei klauwen

Zorg dat u een stuk klei tot een pannenkoek kneedt. Leg de vorm vervolgens voor u neer op de tafel. Houd uw handpalm plat op de tafel en klauw uw vingers door de klei. Let erop dat alleen uw vingers bewegen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Vingerspalk kopen

Een vingerspalk zorgt ervoor dat u het middelste gewricht van uw vinger tijdelijk niet kunt buigen. Zo kan de pees goed genezen. Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen spalk aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken