Hypermobiliteit

Wat is hypermobiliteit?

afbeelding van vrouw met hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een (erfelijke) aandoening van het bindweefsel. Doordat het bindweefsel anders is van samenstelling krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Bij Hypermobiliteit kunnen gewrichten (waaronder veelal vingers, knieën en vervelkolom) waarschijnlijk verder strekken dan dat de meeste mensen dit kunnen en zijn de gewrichten vaak erg soepel.

Wat zijn de symptomen van hypermobiliteit?

Door hypermobiliteit kunnen gewrichten een grotere bewegingsuitslag maken dan gewenst en hierbij zijn de volgende symptomen waar te nemen:  zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken. Ook pijn, vermoeidheid, luxaties zijn veelgehoorde klachten.

Wat zijn de oorzaken van hypermobilteit?

Hypermobiliteit is een aangeboren aandoening. Meestal is de oorzaak te vinden in een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen en wordt door bindweefselcellen aangemaakt. Door het afwijkende collageen heeft het bindweefsel een abnormale samenstelling waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker overrekbaar is of kan scheuren.

Hoe kan hypermobiliteit behandeld worden?

Omdat hypermobiliteit een aangeboren aandoening is kan het niet worden genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk om klachten te beperkten en te leren hoe het beste met de klachten om te gaan. Een revalidatiearts en/of ergotherapeut kan hierbij helpen en kijken wat er nodig is, zoals bijvoorbeeld de keuze voor het gebruik van een hulpmiddel.

Vaak is het van belang de aandacht te richten op het totaalplaatje van de dagelijkse belasting voor het lichaam. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de keuze van beroep, wonen en vrije tijd om te proberen overbelastingklachten zo veel mogelijk te beperken. Een fysiotherapeut kan onder andere met beleid de proprioceptie en spierkracht trainen omdat de spierkracht bijdraagt aan de stabiliteit van gewrichten. (proprioceptie betekend zelfwaarneming of positiezin: gewaarwording van de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen in de ruimte).

Andere mogelijkheden zijn:

  • Ondersteuning van hulpmiddelen zoals krukken, braces of rolstoel.
  • Aanpassingen in en rondom huis
  • Pijnbestrijding door medicatie
  • Operatie (soms)

Welke producten kunnen helpen bij hypermobliteit?

Producten die kunnen helpen bij hypermobiliteit zijn divers. Ze kunnen gericht zijn op:

  • Rust geven bij pijn en overbelasting. Voorbeelden zijn hiervoor polsspalken en rustspalken. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.nl
  • Ondersteuning van gewrichten bij hypermobiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om de maximale beweging die een gewricht kan maken te beperken. Een voorbeeld hiervoor zijn vingerspalken- ook wel zilversplints genoemd. Een vingerspalk zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de kootjes van de vinger niet meer kunnen overstrekken maar dat de vingers wel functioneel gebogen kunnen worden. 
  • Ondersteuning van het lichaam bij instabiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om bepaalde activiteiten die moeilijk vol te houden zijn ten gevolge van pijn en overbelasting toch (langer) te kunnen volhouden. Voorbeelden hiervoor zijn de kniebrace, bekkenband of korset
  • Houdingsgerichte ondersteuning. 

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en braces bij Livit aanmeten

Een orthese kan bij verschillende klachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Brace nodig?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen (reserve)brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een voordelige prijs.

Brace kopen