Hypermobiliteit

Wat is Hypermobiliteit?

Hypermobiliteit is een (erfelijke) aandoening van het bindweefsel en doordat het bindweefsel anders is van samenstelling krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden rekken bij belasting niet strak op,  maar rekken juist mee. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Bij Hypermobiliteit kunnen gewrichten (waaronder veelal vingers, knieën en vervelkolom) waarschijnlijk verder strekken dan bij de meeste mensen en zijn de gewrichten vaak erg soepel.

Symptomen hypermobiliteit

De symptomen zijn per persoon en subtype verschillend en/of in meer of mindere mate aanwezig. De meest voorkomende symptomen zijn: zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken. Ook pijn, vermoeidheid, luxaties ten gevolge van de hypermobiliteit en artrose zijn veelgehoorde klachten.
In het hele lichaam bevindt zich bindweefsel. Hierdoor ontstaan door hypermobiliteit mogelijk ook andere klachten zoals hartklachten, oogklachten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen.

 

Oorzaken hypermobiliteit

Meestal is de oorzaak te vinden in een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen en wordt door bindweefselcellen aangemaakt. Door het afwijkende collageen heeft het bindweefsel een abnormale samenstelling waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker overrekbaar is of kan scheuren.

 

Hoe kan hypermobiliteit behandeld worden?

Omdat hypermobiliteit een aangeboren aandoening is kan het niet worden genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk om klachten te beperken en te leren hoe het beste met de klachten om te gaan. Een revalidatiearts en/of ergotherapeut kan hierbij helpen en kijken wat er nodig is, zoals bijvoorbeeld de keuze voor het gebruik van een hulpmiddel. 

Vaak is het van belang de aandacht te richten op het totaalplaatje van de dagelijkse belasting voor het lichaam. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de keuze van beroep, wonen en vrije tijd om te proberen overbelastingklachten zo veel mogelijk te beperken.

Een fysiotherapeut kan onder andere met beleid de proprioceptie en spierkracht trainen omdat de spierkracht bijdraagt aan de stabiliteit van gewrichten. (proprioceptie betekent zelfwaarneming of positiezin: gewaarwording van de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen in de ruimte)

Andere mogelijkheden zijn: 

 • Ondersteuning van hulpmiddelen zoals krukken, braces of rolstoel. 
 • Aanpassingen in en rondom huis
 • Pijnbestrijding door medicatie 
 • Operatie (soms) 

Welk product(en) kunnen helpen?

Producten die kunnen helpen bij hypermobiliteit zijn divers. Ze kunnen gericht zijn op:

 • Rust geven bij pijn en overbelasting. Voorbeelden zijn hiervoor polsspalken en rustspalken. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.
 • Ondersteuning van gewrichten bij hypermobiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om de maximale beweging die een gewricht kan maken te beperken. Een voorbeeld hiervoor zijn vinger- of ook wel zilversplints genoemd. Een vingersplint zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat de kootjes van de vinger niet meer kunnen overstrekken maar dat de vingers wel functioneel gebogen kunnen worden. 
 • Ondersteuning van het lichaam bij instabiliteitsklachten. Deze hulpmiddelen zijn er op gericht om bepaalde activiteiten die moeilijk vol te houden zijn ten gevolge van pijn en overbelasting toch (langer) te kunnen volhouden. Voorbeelden hiervoor zijn de kniebrace, bekkenband of korset. 
 • Houdingsgerichte ondersteuning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede steunzolen en schoenen. 

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
 • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij hypermobiliteit.
 • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Brace kopen