Dupuytren

  Wat is dupuytren?

handen met dupuytrenBij de aandoening dupuytren ontstaan er verdikkingen in het bindweefsel van de handpalm. Hierdoor kunnen de vingers niet meer volledig gestrekt worden. De mate van klachten en tijd waarin deze ontstaan verschilt per persoon.

  Wat zijn de symptomen van dupuytren?

Onderstaand ziet u de symptomen van dupuytren:

  • Pijnlijk of strak gevoel in de handpalm.
  • Verdikking of verharding van de handpalm.
  • Intrekking van de huid rond de handpalm. Het voelt als het ware ‘te kort’.
  • Moeite met het strekken van de vingers.
  • Kromme stand van de vingers.

  Wat zijn de oorzaken van dupuytren?

De oorzaak van de dupuytren ligt genetisch. 25% van de patiënten hebben een familielid die last heeft van soortgelijke klachten. De aandoening komt vooral in Noordwest-Europa voor. Dupuytren wordt ook wel de ‘Vikingziekte’ genoemd, omdat de verspreiding van de aandoening overeenkomt met de Vikingtrektochten.

  Hoe kan dupuytren behandeld worden?

Dupuytren is een goedaardige aandoening en gaat meestal vanzelf weg. Er is een kans dat de aandoening bewegen of andere dagelijkse activiteiten verhinderd. U wordt dan geadviseerd om iets aan de klachten te doen. Beweeg uw handen net zoveel als dat u normaal gesproken zou doen. Heeft u veel last van klachten, bijvoorbeeld tijdens uw werk of in uw dagelijks leven, dan kan er voor gekozen worden om een handbrace te dragen. Een handbrace, ook wel handspalk genoemd, geeft rust en zorgt voor een goede positie van de hand en vingers en zorgt ervoor dat de mobiliteit van de pols en hand wordt behouden en versterkt. Ook helpt een rustspalk tegen contractuurvorming, dit is een spier/peesverkorting die op kan treden wanneer de vingers te lang in eenzelfde positie gehouden wordt.

  Wat zijn goede oefeningen bij dupuytren?

Zoals eerder werd benoemd, is het verstandig om uw handen net zoveel te bewegen als dat u normaal gesproken zou doen. Hieronder staan een aantal oefening uitgelegd die u overal kan uitvoeren:

Vingers recht houden

Maak uw vingers zo recht mogelijk. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit.

Vingers buigen

Buig u vingers zo ver als u kan. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit.

Vlakke vuist

Leg de vingertoppen op uw duimmuis en maak een vlakke vuist. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit.

Volledige vuist

Breng uw vingertoppen zo ver mogelijk in uw hand en maak een volledige vuist. Houd deze positie 5 seconden aan. Voer de oefening 10 keer uit.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Handspalken bij Livit

Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken