Vorig jaar heeft 45 procent van de volwassenen, die de mogelijkheid hadden, wel eens een herhaalrecept via internet aangevraagd en iets minder dan een derde maakte wel eens online een afspraak met de huisarts.
Koploper
Livit trekt graag de kar als het gaat om de toepassing van e-health om de service voor onze klanten makkelijker en efficiënter te maken. Graag informeren we u over hoe e-health binnen Livit in de praktijk wordt gebracht:
- het aanvragen van herhaalrecepten via internet,
- online een afspraak maken,
- vragen stellen over bestaande klachten aan de zorgverlener via internet en
- thuis gezondheidsmetingen verrichten om deze via internet aan de zorgverlener door te geven.
50% van herhaalrecepten online bij de huisarts, Livit is de eerste voor orthopedische hulpmiddelen
Bijna de helft van de volwassenen geeft aan dat het mogelijk is om bij de huisarts via internet een herhaalrecept aan te vragen. Van de mensen die aangeven dat zij online een herhaalrecept kunnen vragen bij hun huisarts, zegt 45 procent dit wel eens te doen. De 55- tot 75-jarigen doen dit vaker dan jongere leeftijdsgroepen. Livit is aangemoedigd door deze trend van online verstrekking van herhaalrecepten en heeft met verzekeraars afspraken gemaakt. Want herhaalrecepten voor orthopedische hulpmiddelen zijn contractueel met de zorgverzekeraars sterk gereguleerd. Binnen deze afspraken is het mogelijk gemaakt om voor gestandaardiseerde hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld confectieorthesen en therapeutisch elastische kousen de herhaal voorziening online aan te vragen na het invullen van een (beperkte) vragenlijst. Een mooi voorbeeld waarbij efficiëntie en klantenservice hand in hand gaan.
Vragen stellen over bestaande klachten aan de zorgverlener via internet, hoe heeft Livit dit geïntegreerd in haar proces?
Na het verstrekken van een orthopedisch hulpmiddel vragen wij via een online vragenformulier feedback over de tevredenheid en eventuele klachten. Hiermee bereiken wij een grotere groep voor de controle op de werking van het hulpmiddel dan traditioneel via een bezoek.
De bereidheid om langs te komen voor een controle-afspraak is beperkt en de bereikbaarheid via telefoon niet optimaal. Via dit online contact hebben wij onze nazorg verbeterd.
Een voorbeeld bij therapeutisch elastische kousen: inzicht in oorzaken bij onvoldoende klachtenvermindering.
Aan klanten waarbij de klachten gestabiliseerd of niet (genoeg) verminderd zijn, is via online nazorg gevraagd naar de aard van de klachten. Hierdoor is beter inzicht verkregen in de oorzaak van het verminderde resultaat en heeft een grotere groep kousendragers de juiste zorg gekregen.
Over het algemeen kan gesteld worden dat bepaalde klachten met de inzet van TEK niet altijd volledig verdwijnen, maar door het gebruik van de kousen in ieder geval stabiel gehouden worden. Vochtophoping is in 34% van de gevallen niet naar wens verminderd.
Daarnaast verbeteren vermoeidheid (20%) en onrustig gevoel en krampen (10%) soms onvoldoende.
Samen met de klant gaat Livit op zoek naar de oorzaak van het achterblijven van resultaat en past het behandelplan, wanneer nodig aan. Uit de onderzoeksresultaten blijkt een relatie tussen het terugkeren van eerder genoemde klachten en het verlopen van de gebruikstermijn, wat aantoont dat ook op dit punt tijdige controle op het hulpmiddel van belang is.
Door deze aanpak hebben wij onze nazorg voor klanten met therapeutisch elastische kousen sterk kunnen verbeteren zonder dat de klant daarvoor steeds fysiek op controle heeft moeten komen.