Begrippenlijst

Als u met orthopedische hulpmiddelen te maken krijgt, komt u vaak begrippen tegen waar u de betekenis niet van kent. Hieronder vindt u een uitleg van veelgebruikte begrippen.

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Bij veelgestelde vragen vindt u misschien het antwoord waar u naar op zoek bent of neem contact met ons op.

Aantrekhulp

Een aantrekhulp vergemakkelijkt het aantrekken van therapeutisch elastische kousen.

Achillespeesbandage

Een brace of bandage die de achillespees beschermt en de spanning verlicht.

Armkous

Een therapeutisch elastische kous voor de arm.

Artrose

Artrose is een reumatische aandoening als gevolg van kraakbeenslijtage in de gewrichten. Het kraakbeen dient als ‘stootkussen’ en voorkomt dat gewrichten elkaar raken bij het bewegen. Zonder kraakbeen schuiven gewrichten direct op elkaar, wat pijnlijk is.

Bandagist

Een bandagist maakt orthopedische hulpmiddelen, zoals orthesen en spalken. Bij Livit noemen we een bandagist een orthopedisch adviseur.

Valhelm

Een helm die het hoofd beschermt tegen vallen en stoten.

Boston Brace (scoliosebrace)

Een kunststof brace die de wervelkolom corrigeert bij scoliose (kromming in de rug). Scoliose is meestal al tijdens de geboorte aanwezig, maar ontwikkelt zich vooral tijdens groeispurten rond de leeftijd van tien jaar en in de puberteit.

Compressiekousen

Een ander woord voor therapeutisch elastische kousen.

Confectie orthese

Een confectie orthese is een oplossing die we uit voorraad kunnen leveren in standaard maten. Als deze niet bij u past of de juiste functionaliteit biedt, hebben we een groot assortiment maatwerkoplossingen.

Drukmasker

Siliconen drukmaskers werken verzachtend op de huid en hebben een helende werking op littekenweefsel. Doordat het masker druk uitoefent op de huid, herstelt de verbrande huid sneller én beter.

Drukklasse

Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Kousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen (TEK). Lees meer over de verschillende drukklassen.

Enkel-exarticulatie

Een amputatie door het enkelgewricht heen.

Hallux valgus

Een standsafwijking van de grote teen.

Hallux valgus bandage

Een bandage om beginnende scheefstand van de grote teen tegen te gaan. Deze bandage wordt ook gebruikt na een operatieve correctie van de grote teen.

Hemipelvectomie

Een heupamputatie waarbij de bekkenhelft verwijderd is. Een beenprothese is hiervoor een hulpmiddel dat (een deel van) uw been vervangt. Hoe uw beenprothese er precies uitziet hangt af van het amputatieniveau van uw ledemaat en van uw wensen en dagelijkse activiteiten.

Heupdysplasie

Een aangeboren afwijking waarbij het heupgewricht niet helemaal juist ontwikkeld is. De heupkop ligt hierbij (deels) uit de kom. Een heuporthese kan dan ondersteuning bieden.

Heup-exarticulatie

Een heupamputatie door het heupgewricht heen.

Inlays

Inlay is een ander woord voor steunzool. Als u voet- of rugklachten heeft, kunnen steunzolen een oplossing zijn. Steunzolen zijn op maat gemaakte voetbedden, die u in uw confectieschoenen kunt dragen.

Klapvoet

Een aandoening waarbij de voet tijdens de zwaaifase niet wordt opgetild. De voeten komen daardoor op een andere manier op de grond neer. Een enkel-voetorthese of orthopedische schoenen kunnen dan ondersteuning bieden.

Knie-exarticulatie

Een amputatie door het kniegewricht heen. De prothese die na zo’n amputatie wordt toegepast, heet een knie-exarticulatieprothese.

Luxatie

Het uit de kom schieten van een gewricht. Een orthese is een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van uw lichaam hierbij ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen.

Lymfoedeem

Een vorm van oedeem waarbij de oorzaak in de lymfe ligt. Lymfevocht kan zich op verschillende plaatsen ophopen. Therapeutisch elastische kousen (TEK) zijn onderdeel van compressietherapie en worden voorgeschreven bij aandoeningen aan bloed- en lymfevaten. Ze bevorderen de bloedcirculatie en afvoer van lymfevocht uit de armen en/of benen.

Oedeem

Een ophoping van vocht in het weefsel.  Therapeutisch elastische kousen (TEK) bevorderen de bloedcirculatie en afvoer van lymfevocht waardoor klachten kunnen afnemen.

Orteam evo

Een enkel-voetorthese die u ondersteunt tijdens het lopen. Het is één van Livit’s eigen gepatenteerde producten.

Orthese

Een orthese is een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van uw lichaam ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen. Orthesen worden ook wel braces, spalken of bandages genoemd.

Orthopedisch schoentechnicus

Een opgeleid specialist met uitgebreide kennis op het gebied van aanmeten en vervaardigen van orthopedische schoenen.

Pace-Pro

De Pace-Pro (Pacemaker Protector) is een beschermingsproduct dat ervoor zorgt dat iemand met een pacemaker of (S-)ICD-implantaat angstvrij en veilig kan bewegen.

Parese

Een gedeeltelijke verlamming. Kinderen met cerebrale parese (CP) hebben vaak ondersteuning nodig van een onderbeenspalk – een enkel-voetorthese (evo) – om goed te kunnen lopen.

Pedicure

Verzorgt de huid en nagels van de voeten.

Perdaenhelm

Een beschermhelm voor het hoofd.

Peroneusveer

Een spalk die wordt toegepast bij een slappe verlamming (klapvoet). Hij zorgt ervoor dat de voet tijdens de zwaaifase omhoog wordt gehouden.

Podologie

Podologie is een deel van het vakgebied van de podotherapie. Podologie richt zich specifiek op het vervaardigen van steunzolen en schoenadvies.

Podotherapie

De podotherapeut geeft voorlichting en behandelt mensen met zeer uiteenlopende klachten aan de voeten.

Preventief

Om klachten te voorkomen.

Prothese

Een hulpmiddel dat een ontbrekend of geamputeerd ledemaat vervangt. Prothesen worden ook wel aangemeten om cosmetische redenen.

Redressie

Een gewricht of lichaamsdeel in de juiste stand terugbrengen.

Redressiehelm

Een helm voor jonge kinderen die door een voorkeurshouding een afplatting aan de schedel hebben. De gepatenteerde redressiehelm van Livit stimuleert de groei van de schedel in een bepaalde richting, zodat deze symmetrischer wordt.

Reizigerskousen

Steunkousen die de bloedcirculatie bevorderen tijdens een lange reis.

Reuma

Ontstekingen in de gewrichten. Reuma is een veelvoorkomende aandoening, die bestaat in veel verschillende vormen.

Scoliose

Scoliose is een vergroeiing in de wervelkolom, waardoor een bocht ontstaat. Dit kan pijn veroorzaken.

Semi-orthopedische schoen

Een fabrieksmatig gemaakte schoen, ook wel OSB-schoen genoemd, met individueel vervaardigde aanpassingen en extra mogelijkheden voor individuele aanpassingen zoals steunzolen of een hakverhoging.

Silver Ring Splints

Een Silver Ring Splint, ook wel zilverorthese genoemd,  kan uw pols, hand en/of vingers corrigeren, stabiliseren of immobiliseren. Tegelijkertijd is het een sieraad.  Ze kunnen bijvoorbeeld worden toegepast bij reuma of hypermobiliteit.

Spalk

Een spalk is een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van uw lichaam ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen. Spalken worden ook wel orthesen, braces of bandages genoemd.

Spreidbroekje

Houdt de heupen van een kind gespreid zodat het heupgewricht rust krijgt om te ontwikkelen. Een spreidbroekje wordt toegepast bij heupdysplasie.

Steunkousen

Steunkousen worden gebruikt ter preventie van klachten zoals vermoeide benen en spataderen.

Steunzolen

Steunzolen zijn op maat gemaakte voetbedden, die u in uw confectieschoenen kunt dragen. Als u voet- of rugklachten heeft, kunnen steunzolen een oplossing zijn.

Stompkoker

Koker waarin uw stomp komt en die ervoor zorgt dat de prothese goed aansluit.

Teenspreiders

Een orthese voor tussen de tenen, die gebruikt wordt tegen scheefgroei van de tenen.

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen geven extra druk aan uw arm of been. Meestal om ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan. Door de toegepaste druk wordt het teveel aan vocht afgevoerd en tevens de doorbloeding positief gestimuleerd.

Trombose

Een aandoening waarbij bloedstolsels gevormd worden in de bloedvaten.

Zwangerschapskousen

Steunkousen die spataderen tijdens de zwangerschap voorkomen.

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer