Raymon Wijman, Orthopedisch adviseur bij Livit aan het woord
In 2010 kwam een collega naar mij toe met de vraag of ik voor een vriendje van zijn zoon een pacemakerbeschermer kon maken. Deze jongen wilde graag blijven voetballen en had al een pacemakerbeschermer uit de Verenigde Staten geprobeerd. Maar deze paste hem niet goed en gaf onvoldoende bescherming. Ik zag dat die beschermer erg grof was en dacht: ‘Dat moet anders kunnen.’
'Prachtig om te zien dat een kind weer mee kan doen'
Raymon Wijman
Orthopedisch adviseur bij Livit'Er is veel tijd ingestoken om de Pace-Pro zo comfortabel mogelijk te maken voor degene die hem draagt'
Dun en licht materiaal
Als orthopedisch adviseur maakte ik al jaren armprothesen en deed het bandagewerk voor korsetten. We gebruikten vaak carbon als plaatselijke versteviging in prothesen. Zodoende ben ik de Pace-Pro’s ook van carbon gaan maken. Het is een koolstofvezel dat heel dun en licht is. Aan de binnenkant van de kap breng ik een zachte gel aan die kracht kan opvangen, prettig is op de huid en het schuiven tegengaat. Het vest is gemaakt van neopreen, een materiaal dat comfortabel maar ook stevig en duurzaam is. Omdat de afmetingen van het apparaat én de plek waar het op het lichaam wordt gedragen sterk verschillen, kwam ik al snel op een maatwerk product.
Noodzakelijke bescherming
Na die eerste pacemakerbeschermer kwamen er steeds meer aanvragen, vaak via cardiologen. Maar mensen kwamen ook via internet of ’via-via’ bij ons uit. Ondanks dat een ICD, S-ICD of pacemaker onder de huid zit (meestal onder de borstspier en bij jonge kinderen in de buik), is de draadaansluiting kwetsbaar en voelt de rand van het apparaatje voor mensen pijnlijk wanneer er een klap op komt. Als de draadjes breken, moeten ze opnieuw geopereerd worden. En dat willen we voorkomen. Cardiologen raden contactsporten vaak af en voor volwassenen zijn bepaalde beroepen te risicovol.
Bewegingsvrijheid
Dankzij de Pace-Pro worden kinderen en volwassenen niet langer meer beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ik heb de afgelopen jaren veel kinderen gesproken die zeiden dat ze zich ‘anders’ voelden. Bijvoorbeeld doordat ze tijdens de gymles met een balsport aan de kant moesten zitten. Het is prachtig om te zien dat die kinderen nu weer mee kunnen doen. En laatst sprak ik nog iemand die zijn baan kon behouden dankzij de Pace-Pro. Hij is goedgekeurd voor de politie (Marechaussee) en het leger.
Bandage of shirt
De Pace-Pro kap moet goed op zijn plek blijven zitten. Dat kan met een vest, maar ik kan de Pace-Pro ook in een eigen kledingstuk maken. Als de pacemaker of ICD in de buik zit, maak ik de kap in een buikband. Die kunnen kinderen zelf makkelijk om en af doen. Het fixatievest dat wij leveren bij de Pace-Pro Plus uitvoering zorgt ervoor dat de kap altijd goed op zijn plek blijft zitten. Dit vest kan je zelf personaliseren door er bijvoorbeeld een strijklogo op te plaatsen. Neem je die mee tijdens het aanmeten of afleveren dan zet ik hem er voor je op. Bijvoorbeeld het logo van de favoriete voetbalclub. Voor vrouwen wordt de kap vaak in een sportshirt of –BH gemaakt. Bij een Pace-Pro bestelling plaatsen we de kap met klittenband in je eigen meegebrachte kledingstuk. De Pace-Pro en Pace-Pro Plus kunnen gewoon gewassen worden. Wanneer de vorm van de kap niet meer goed afdekt (bijvoorbeeld doordat een kind gegroeid is of doordaat het apparaatje is verplaatst) kijk ik altijd eerst of ik door middel van kleine aanpassingen de kap alsnog weer passend kan maken. ALs dit niet lukt dan gaan we voor een nieuwe. Ik heb pas 1 keer iemand na 2,5 jaar moeten voorzien van een nieuwe, bij de meeste kinderen blijft de Pace-Pro wel zo’n 5 jaar gelijk en volwassenen zie ik bijna nooit terug voor reparaties of aanpassingen. En als het vest niet meer past kun je ook alleen een nieuw vest afnemen.
Innovatie
De ontwikkelingen zijn ondertussen snel gegaan. Op het gebied van pasvorm en materiaal én op het gebied van aanmeten en productie. Hierdoor kunnen we de Pace-Pro tegen lagere kosten maken. Zo gebruiken we tegenwoordig soms een 3D- scanner en robotfrees om een model te maken. Er is veel tijd ingestoken om de Pace-Pro te perfectioneren en zo comfortabel mogelijk te maken voor degene die hem draagt. We zijn er trots op.
'Prachtig om te zien dat een kind weer mee kan doen'
In 2010 kwam een collega naar mij toe met de vraag of ik voor een vriendje van zijn zoon een pacemakerbeschermer kon maken. Deze jongen wilde graag blijven voetballen en had al een pacemakerbeschermer uit de Verenigde Staten geprobeerd. Maar deze paste hem niet goed en gaf onvoldoende bescherming. Ik zag dat die beschermer erg grof was en dacht: ‘Dat moet anders kunnen.’
'Er is veel tijd ingestoken om de Pace-Pro zo comfortabel mogelijk te maken voor degene die hem draagt'
Vraag stellen Afspraak maken